Cum arată și ce gust au burgerii care sunt creați într-un bioreactor

de: Ozana Mazilu
06 07. 2021

În august 2013, criticii alimentari din Londra au gustat primul hamburger din lume cultivat în laborator. Opiniile privind gustul și textura au variat, dar majoritatea au fost de acord că nu era atât de diferit decât carnea de animal. Iată cum sunt produși burgerii în laborator.

La vremea respectivă, gustul și textura cărnii din laborator nu păreau prea îngrijorătoare, deoarece costul fabricării burgerului, 330.000 de dolari, însemna că această tehnologie era la câțiva ani distanță de a ajunge la consumatorul obișnuit.

Acum, opt ani mai târziu, o companie israeliană numită Future Meat Technologies a deschis prima instalație din lume care produce carne cultivată în laborator la scară largă, într-un oraș din sudul Tel Avivului, numit Rehovot. Deși compania nu a lansat o estimare a costului pe burger, aceasta spune că fabrica va putea produce 500 de kilograme de carne pe zi, ceea ce se traduce în aproximativ 5.000 de hamburgeri.

Deși costurile de producție a burgerilor rămân un mister, conform site-ului Future Meat, deja se produce piept de pui la un cost de 3,90 dolari bucata, dobândind un record de preț în industrie. Prețul mediu de vânzare al pieptului de pui dezosat în SUA este de 3,37 dolari, ceea ce permite un profit pentru producător și retailer, precum și acoperirea costurilor de transport și ambalare.

Burgerii făcuți în laborator vor ajunge în restaurante

Luat în acest context, 3,90 dolari este destul de mult, iar cifra va trebui să scadă semnificativ, pentru a fi competitivă cu carnea obișnuită. Dar este departe de burgerul de 330.000 de dolari, iar costurile vor continua să scadă doar pe măsură ce tehnologia avansează.

Carnea cultivată se obține prin extragerea celulelor din țesutul animalului și oferindu-le substanțe nutritive, oxigen și umiditate, păstrându-le, în același timp, la aceeași temperatură în care ar fi în interiorul corpului unui animal. Celulele se divid și se înmulțesc, apoi încep să se maturizeze. Celulele musculare se unesc pentru a crea fibre musculare și celule adipoase produc lipide. Nuggets din carne care au rezultat din acest proces pot fi folosite pentru a face produse procesate, cum ar fi burgeri sau cârnați. Companiile lucrează la mai multe varietăți de produse de cultură mai elaborate, de la slănină la somon.

Conform Bloomberg, Future Meat își propune să înceapă să ofere produsele sale în restaurantele din SUA până la sfârșitul anului viitor, dar trebuie să obțină mai întâi aprobarea de la FDA. În plus față de această aprobare, opinia publică este un alt obstacol pe care compania și concurenții săi trebuie să îl elimine. Oamenii trebuie să accepte burgerii crescuți în laborator.

Compania spune că scopul este de a produce carnea cultivată la prețuri accesibile pentru toată lumea, asigurându-se, în același timp, că produc alimente delicioase, sănătoase și durabile, ajutând la asigurarea viitorului generațiilor viitoare.