Cea mai importantă componentă pentru internetul de acasă de care ai nevoie acum

de: Alexandru Puiu
01 06. 2021

La o anumită perioadă de timp e justificată o investiție în calitatea internetului de-acasă. Uneori e vorba de abonamentul pe care îl ai, dar mai des e vorba de echipament. Despre echipament e vorba și acum, în speță un router wireless.

Sunt două cerințe pe care probabil și tu le ai de la o conexiune la internet: viteză și să poți conecta cât mai multe dispozitive. Acestora două le răspunde standardul Wi-Fi 6, completat recent cu Wi-Fi 6E. E croit special pentru perioada în care trăim, evident, în care avem tot mai multe dispozitive care au nevoie de-o conexiune la internet.

Înainte de toate e vorba de un telefon și un laptop. Apoi se adaugă o boxă inteligentă, becuri inteligente, poate și electrocasnice de aceeași natură. Cele mai multe obiecte pe care le poți conecta la internet n-au nevoie de viteză incredibilă, cum poate ai vrea pe telefon, dar și acestea ocupă loc în lățimea de bandă pe care ți-o oferă furnizorul de internet.

Cel puțin când vine vorba de conexiuni wireless bătaia de cap e rezolvată cu Wi-Fi 6. Iar acum și prețurile au ajuns să fie mai bune ca niciodată. Echipamentul care m-a interesat în ultima perioadă este un Mercusys MR70X. Acesta poate oferi viteze de până la 1.201 Mbps în banda de 5 GHz și 574 Mbps în banda de 2,4 GHz.

Beneficiile Wi-Fi 6, dincolo de viteză

Ziceam însă că nu viteza e totul pentru internet, ci contează la fel de mult cât de mult poți conecta la un singur echipament. Ei bine, acest router folosește tehnologiile OFDMA și MU-MIMO care permit transmiterea simultană a datelor către și de la mai multe dispozitive. Vorbim de-o capacitate de patru ori mai mare pentru conectare. Iar prin tehnologia Beamforming poate asigura o acoperire mai mare, ceea ce-i foarte util în apartamente, în special, unde n-ai nevoie chiar de echipament în fiecare cameră, dar n-ar strica să te poți descurca cu unul singur și semnalul între camere să scadă dramatic.

Prin beamforming în loc ca un router să transmită semnalul în toate direcțiile, ca până acum, identifică dispozitivele care cer date și transmite fluxul de date ceva mai direcționat. Da, se poate spune că până și routerul devine o componentă electronică inteligentă în casă.

În cazul vitezei ține însă cont că ai nevoie de echipamente compatibile ca să profiți de ea. Telefoanele premium lansate în ultimii doi ani suportă așa ceva, asemenea și laptopurile. În caz că nu ai așa ceva, nu-i problemă. Evident, te conectezi, doar că nu vei profita la maximum de ceea ce înseamnă Wi-Fi 6.

Mercusys MR70X are un pachet standard: cablu de alimentare, un cablu Ethernet de cam un metru și jumătate ca să conectezi un dispozitiv prin fir (o consolă, un laptop) și un ghid de pornire. Restul e documentație. Are patru antene, trei porturi pentru conexiune pe fir și mufa de alimentare.

Setarea routerului o faci online, pe pagina dedicată, bagi datele pe care le ai de la furnizorul de internet și asta e. Îți setezi rețeaua wireless și ești gata de stat pe internet. Merită menționat că routerul suportă și standardul WPA3 care asigură o protecție sporită a rețelei. Și are și-o funcție utilă pentru obiectele terțe, care consumă mai puțin internet. Se numește Target Wake Time (TWT) și reduce consumul de energie în timpul transmisiilor de date.

Mercusys MR70X se remarcă înainte de toate prin preț. E acum la sub 200 de lei, în funcție de magazinul de la care îl cumperi, e simplu de configurat și îți oferă, înainte de toate, o acoperire mai bună. Nu i-ar fi stricat un port USB, dar poate tăierile de costuri au fost făcute pe toate planurile. Dacă îl iei pentru viteză, ține cont că ce spune furnizorul sunt viteze teoretice obținute în condiții specifice. Altfel, pe-o conexiune gigabit, n-ar trebui să ai probleme și chiar să te bucuri de o conexiune mai bună.

Marele avantaj e că poți conecta mai multe dispozitive fără să simți că ai pierdut din bandă. Te ajută mai ales când ai, să zicem, alte cinci – șase dispozitive în casă, iar pe laptop, consolă sau telefon chiar ai nevoie de-o conexiune în care să ai încredere. Fie și doar pentru asta upgrade-ul la Wi-Fi 6 e justificat.