Ce e Wi-Fi 6E, deja pe Samsung S21 Ultra, și cum schimbă statul pe internet

Ce e Wi-Fi 6E, deja pe Samsung S21 Ultra, și cum schimbă statul pe internet

Tehnologia Wi-Fi este pe cale să se îmbunătățească foarte mult. Multe dintre noile telefoane, laptopuri, televizoare, routere și multe altele din acest an vor veni cu suport pentru Wi-Fi 6E.

Este cel mai mare upgrade la Wi-Fi din ultimii 20 de ani, iar conexiunile ar trebui să fie mai rapide și mult mai fiabile datorită acestui fapt, conform Wi-Fi Alliance.

Wi-Fi Alliance începe acum să certifice primul val de produse cu suport pentru Wi-Fi 6E. Telefoanele, computerele și laptopurile ar trebui să înceapă să intre pe piață în primele luni ale anului 2021, potrivit grupului de cercetare IDC. Televizoarele și dispozitivele VR ar trebui să sosească până la jumătatea anului.

Pe telefoane, odată cu Samsung S21 Ultra, te poți bucura deja de noua conexiune. Sigur, mai ai nevoie de ceva: un router compatibil, dar primele au fost deja anunțate. Ieftine nu vor fi, iar dacă ai investit deja în Wi-Fi 6 poate ar trebui să mai aștepți.

Wi-Fi 6E este un upgrade atât de mare, deoarece se bazează pe o extindere imensă a undelor wireless disponibile pentru dispozitivele de consum. În aprilie 2020, Comisia Federală pentru Comunicații a deschis această nouă tehnologie în Statele Unite, dar a fost necesar un nou hardware pentru a o utiliza. Aproape un an mai târziu, începem să vedem, în cele din urmă, dispozitive cu aceste capacități.

Totodată, Wi-Fi 6E extinde caracteristicile și capabilitățile Wi-Fi 6, inclusiv performanțe mai mari, latență mai mică și rate de transfer mai rapide. Asta înseamnă că poți avea conexiuni mai mari, cu viteză mai mare. Într-o clădire de apartamente, de exemplu, rețelele Wi-Fi ale vecinilor ar putea interfera cu a ta. Dar la Wi-Fi 6E nu se va mai întâmpla acest lucru.

Totuși, va trece ceva timp până când majoritatea dispozitivelor noi vor fi livrate cu Wi-Fi 6E. Multe gadgeturi noi nu sunt nici măcar compatibile cu Wi-Fi 6. Te poți aștepta la cele premium, iar tu să te asiguri că ai cel mai nou router. Până la începutul anului 2022, IDC se așteaptă ca doar 20% din livrarea produselor Wi-Fi 6 să accepte și Wi-Fi 6E.

Un alt obstacol este sprijinul autorităților de reglementare din întreaga lume.

Deși SUA au aprobat utilizarea undelor radio de 6 GHz, regulatorii de comunicații din alte țări trebuie să aprobe și spectrul pentru utilizarea acestui upgrade la Wi-Fi. Wi-Fi Alliance spune că Marea Britanie, UE, Coreea de Sud, Chile și Emiratele Arabe Unite au dat undă verde pentru a permite utilizarea 6 GHz pentru Wi-Fi, în timp ce autoritățile de reglementare din Brazilia, Canada, Mexic și Japonia sunt printre altele în care se fac progrese. Mai durează, din toate punctele de vedere, dar să știi pentru ce te pregătești.

Ca telefon, când vine vorba de cât costă Samsung S21 Ultra, trebuie să știi că e cel mai performant model din serie. Are, la cel mai mic preț, 128 GB spațiu de stocare, 12 GB memorie RAM, două camere pentru zoom, alături de una wide de 108 megapixeli și una ultrawide de 12 MP, o baterie de 5.000 mAh și ecran de 6,8 inci. Și costă acum 6.100 de lei, cât e la precomandă. Dacă vrei chiar ce-i mai bun de la Samsung, poți alege un S21 Ultra cu 512 GB spațiu de stocare și 16 GB memorie RAM. Costă 7.000 de lei.

Citește și: