29 aug. 2019 | 16:51

Wi-Fi 6 o să revoluționeze internetul wireless. Așa că e timpul să afli cum

ACTUALITATE
Wi-Fi 6 o să revoluționeze internetul wireless. Așa că e timpul să afli cum

Indiferent cât de sigure sunt rețelele wireless, suntem dependenți de o conexiune fără fir la internet. Numărul echipamentul cu conectivitate Wi-Fi a explodat în ultimii ani, iar rețelele au devenit mai congestionate ca niciodată. Wi-Fi 6 vine să ne salveze.

Wi-Fi 6 e cea mai mare actualizare din 2009 până acum. La acel moment, a început adopția dual band. Acum, trebuie integrate o mulțime de gadgeturi în internet. Acum, încă dinainte ca Wi-Fi 6 să fie disponibil, Samsung l-a introdus în Galaxy S10.

Conceptele de rețelistică au fost mereu o himeră pentru majoritatea utilizatorilor de tehnologie. Cu excepția unor entuziași, prea puțini au înțeles de ce este mai rapid Wi-Fi N decât G sau care a fost treaba cu 802.11a.

Nu a ajutat nici tranziția la 802.11ac, când mai bine de un deceniu conexiunile wireless erau definite printr-o literă după asociere de cifre 802.11. Ca referință, de fapt era vorba de IEEE 802.11x, unde IEEE este abrevierea pentru Institute of Electrical and Electronics Engineers. Aceasta din urmă este autoritatea responsabilă de dezvoltarea specificațiilor pentru standardele Wi-Fi împreună cu Wi-Fi Alliance.

Wi-Fi 6 revoluționează rețelele Wi-Fi la 20 de ani de la 802.11a.

Pentru a face viața profanilor în rețelistică un pic mai ușoară, nu mai trebuie să ții minte litere pentru a-ți da seama care router este mai rapid sau mai actual. Un router certificat IEEE 802.11N va purta cifra 4 în dreptul unui spectru de conectivitate. Un router cu 802.11ac va fi însoțit de cifra 5. Deși nu au un echivalent în standardul de numerotare IEEE 802.11, cele mai performante routere vor purta cifra 6 și, probabil, vor fi cele mai scumpe, dar asta este altă poveste.

Ideea este că ți-e foarte ușor să recomanzi un router și este mult mai ușor să știi care este cel mai bun. În continuare, vei vedea în magazine routere ieftine, foarte ieftine sau scumpe. Numerele de pe ele te vor ajuta să știi care este cel mai bun su de actualitate.

Numerotarea de pe routerele din comerț va începe de la 4 pentru că numerele de la 1 la 3 vor fi asociate unor standarde care nu mai sunt de actualitate. Wi-Fi 1 face referire la standardul 802.11b lansat în 1999, 802.11a lansat în același an este Wi-Fi 2. Standardul foarte popular 802.11g lansat în 2003 va avea echivalentul Wi-Fi 3 în noul nomenclator.

REȚELELE WIRELESS NU SUNT DOAR DESPRE HARDWARE, CI ȘI DESPRE SOFTWARE

Până acum, în privința echipamentelor, majoritatea rețelelor Wi-Fi sunt văzut la fel de telefoane, tablete sau laptopuri. Dacă ai noroc și vezi o rețea cu 5 la capăt în denumire, s-ar putea să fie o rețea mai rapidă, pe 5GHz. Prezența acelei cifre la final ține însă de persoana care a configurat router, nu de vreun standard internațional.

După implementarea Wi-Fi 6 și adopția standardului de către creatorii Windows, Android, iOS, macOS și nu numai, din interfața de conectare la Wi-Fi, vei ști dacă te conectezi la o rețea mai rapidă sau mai lentă.

În mod previzibil, cifra mai mare face referire la o rețea mai rapidă, prin intermediul căreia poți descărca mai rapid date de pe internet. În condiții ideale, cu un singur echipament conectat, un router cu Wi-Fi 6 ar trebui să ofere o rată de transfer cu 40% mai mare decât un router cu Wi-Fi 5 în aceleași condiții.

Este interesant de reținut că gradul sporit de eficiență nu vine dintr-un spectru mai larg de frecvențe utilizate simultan sau dintr-un compromis pe partea de distanță. Totul are legătură cu o compresie și o criptare mai eficientă a datelor, pentru ca mai multe pachete de date să fie emise simultan și decriptate de către telefonul, tableta sau laptopul din dotare.

Undele radio exploatate rămân neschimbate, dar pentru că procesoarele de date au devenit mai eficiente energetic și mai performante, mărirea traficului de date a devenit posibilă fără să-ți schimbi smartphone-ul sau orice alt gadget cu Wi-Fi din casă.

Poate ai văzut routere care generează două rețele Wi-Fi, pe 2,4 și 5 GHz. În câteva cuvinte, rețelele pe 2,4 GHz sunt mai eficiente la a trece prin pereți și a ignora alte tipuri de interferențe.

Rețelele pe 5 GHz sunt semnificativ mai rapide, dar au un handicap pe partea de distanță dacă sunt pereței în preajmă. În timp ce 802.11ac sau Wi-Fi 5 a pus accent pe viteze mai mari obținute pe 5GHz, iminentul Wi-Fi 6 va aduce îmbunătățiri pe ambele spectre de frecvență.

WI-FI 6 VA SPORI AUTONOMIA GADGETURILOR

Un algoritm foarte interesant care va face parte din protocolul Wi-Fi 6 este intitulat TWT – Target Wake Time.

Acesta ar trebui să se reflecte într-o sporire a autonomiei gadgeturilor tale, deoarece transmițătorul de date nu va mai conumica permament cu dispozitivul tău. În schimb, îi va „spune” acestuia când să-și pornească receptorul pentru a primi noi pachete de date. În rest, gadgeturile vor putea să petreacă mai mult timp în standby și, în mod implicit, să conserve energie.

Acest mecanism va veni cu avantaje semnificative mai ales în cazul dispozitivelor smart din univerul IoT (Internetul Lucrurilor.)

Cele mai mari probleme de conectivitate sunt întâmpinate în mediile aglomerate, cu foarte multe dispozitive care încearcă să se conecteze la rețele Wi-Fi, chiar și dacă rețelele de destinație sunt diferite. Din acest motiv, sunt șanse mici să prinzi o rețea wireless bună, cu o conexiune stabilă la internet într-un aeroport, stadion, hotel, mall și nu numai. Într-un asemenea moment, aproape că este normal să-ți meargă lent internetul wireless.

Cei de la Intel sunt foarte optimiști în privința beneficiilor care vor fi derivate din adopția Wi-Fi 6 în medii aglomerate. Noul standard va avea numele de cod 802.11ax și va încorpora un cumul de tehnologii avansate pentru a combate deficiențele din scenariul de mai sus și pentru a oferi o viteză medie de download de patru ori mai mare fiecărui dispozitiv conectat.

Nici măcar nu trebuie să mergi la mall pentru a te bucura de acest avantaj. Într-un bloc cu zeci de apartamente și sute de echipamente, avantajele derivate din Wi-Fi 6 ar trebui să fie imediat evidente.

CARE-I TREABA „SUB CAPOTĂ” CU WI-FI 6

Ca de fiecare dată, mecanismul prin care un gadget îți face viața mai ușoară este unul destul de complicat și încărcat de termeni tehnici. Dacă ai însă o curiozitate legată de modul în care funcționează Wi-Fi 6, detaliile tehnice sunt destul de interesante și suprinzător de logice. Wi-Fi 6 va fi mai rapid și mai eficient energetic datorită modului în care va putea împarte un canal wireless de comunicații într-o serie stufoasă de sub-canale.

Fiecare dintre acele sub-canale va găzdui și va transfera date menite pentru un anumit echipament din casă. Împărțirea și diferențierea respectivă se realizează printr-un algoritm intitulat Orthogonal Frequency Division Multiple Access sau OFDMA. Punctul tău de acces Wi-Fi va putea să comunice astfel cu mai multe dispozitive fără să fie vorba de o aglomerație.

Pentru a-și atinge scopul se va baza și pe mecanisme tradiționale precum MIMO – Multiple In/Multiple Out, o tehnologie care se bazează pe utilizarea mai multor antene fizice pentru a comunica cu varii aparate din perimetru.

Nici măcar nu contează dacă toate dispozitivele din zonă vor fi dispuse să răspundă în același timp. Cu noul MU-MIMO (Multiple Users – Multiple Inputs/Multiple Outputs), din Wi-Fi 6, routerul va putea comunica simultan sau defazat cu un număr mare de gadgeturi și asta e cel mai important.

În mod tradițional, când există mai multe routere unul lângă altul care emit și recepționează date pe același canal, fiecare dintre ele așteaptă un moment de pauză în transmiterea datelor de către celălalt punct de acces pentru a răspunde la o cerere.

În Wi-Fi 6, punctele de acces pot uiliza același canal, cu condiția să aibă asociat un alt BSS sau Basic Service Set. Acesta din urmă este un cod adițional între 0 și 7, un parametru suplimentar care facilitează evitarea conflictelor între emițătorii și receptorii de date pe același canal.

Dacă telefonul tău vede un pachet date pe același canal precum rețeaua la care ești conectat, verifică valoarea codului adițional și știe că îl poate ignora. În același timp, punctul de acces poate ignora fără emoții pachetele transmise cu alt cod adițional și știe că nu este nevoie să-și întrerupă transmisiunea de date către aparatele tale. În termeni tehnici, acest sistem poartă numele „spatial frequency re-use”.

Tot pentru a-ți face un bine, Wi-Fi 6 este mai bun când vine vorba de „beamforming”, sistemul prin care îți direcționează undele în casă de la router spre echipamentele care au nevoie de internet, cu o risipă mai mică.

Ca de obicei, ca lucrurile să meargă ca unse și să profiți la maxim de tot ceea ce înseamnă Wi-Fi 6, adopția standardul trebuie să se petreacă de la emițător la receptor. Cu alte cuvinte, nu este suficient să îți cumperi cel mai nou și mai sprinten router pentru a te bucura de cea mai rapidă conexiune. Vei avea nevoie de un telefon de actualitate sau un laptop lansat în aceeași perioadă.

Samsung Galaxy S10 e deja pe piață. Apar lunar produse noi. Laptopurile sunt actualizate și routerele la fel. 2019 va rămâne drept un an de referință pentru evoluția internetului wireless. Dacă vrei să fii early adopter, măcar știi la ce să te aștepți.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele