Bebelușii au ceva în comun cu specia de maimuțe De Megan Marples: cât de ciudate sunt similaritățile

de: Iozan Carmen
04 09. 2021

Părți din modele comportamentale ale omului, adeseori, le găsim și la alte specii. Cercetătorii au găsit o legătură similară între bebeluși și specia de maimuțe De Megan Marples.

Ei au descoperit că râsul sugarilor este similar cu cel al maimuțelor mari. Biology Letters spun că adulții umani rând în timp ce expiră. Sugarii și maimuțele mari râd atât în timp ce expiră, cât și în timpul inhalării.

Se pare că, adulții mai întâi inspiră, apoi produc sunete ”ha-h-ha” în scurte explozii, care încep puternic și apoi dispar.” Tipul de maimuță este mai dificil de descris, dar există o alternanță huh-ha-huh-ha, adaugă autorul studiului, Mariska Kret.

Râsul sugarului nu este neapărat similar cu cel al tuturor speciilor de maimuțe mari. Doar că, ele sunt mai apropiate din punct de vedere evolutiv de om. ”Se pare că reflectă faptul că râsul este într-o oarecare măsură profund adâncit din punct de vedere biologic”, a spus ea.

Cum a ajuns Mariska Kret la această concluzie?

Kret a descoperit acest lucru, în timpul unei discuții cu primatologul Jan Van Hoof. El a spus că maimuțele râd în timpul inhalării și expirației. Pentru a testa cele constatate, aceștia au luat clipuri video cu oameni care râd și le-au corelat cu cele cu maimuțe. Ei au format grupe de ascultători pentru vedea cum percep aceștia sutele.

Rezultatele au arătat că, cu cât râsul a fost produs mai mult prin expirare, cu atât mai mulți oameni l-au perceput ca fiind pozitiv. Râsul produs prin expirare tinde să fie mai puternic și mai controlat. Despre acesta, Kret, a menționat că facilitează comunicarea copiilor că se distrează și vor să continue să se joace.

Copiii mai mici au produs mai multe râsete exhalatoare. Copiii mai în vârstă au mai multe râsete expirante decât cei mai tineri. Se pare că, că fluxul de aer asociat cu râsul se schimbă pe măsură ce sugarii îmbătrânesc.