Descoperirea din Transilvania care a făcut valuri la nivel global: ce spune despre istoria României

Descoperirea din Transilvania care a făcut valuri la nivel global: ce spune despre istoria României

Descoperirea unică din Transilvania oferă răspunsuri importante legate de istoria României. Iată despre ce e vorba.

„Scheletele scoase la suprafață dintr-un cimitir din Transilvania datat ca având o vechime de șase mii de ani au fost îngropate într-o manieră neobișnuită. Decedaților li s-au plasat urne pe cranii și picioare, cel mai probabil ca ofrande pentru viața de apoi”, notează Hotnews.

Site-ul revistei de știință Live Science, care a citat din Gherla INFO, un site local din județul Cluj, relatează că arheologii au descoperit recent practica funerară „unică”, în timpul excavărilor ce au precedat un proiect de construcții din Cluj-Napoca, „capitala istorică a Transilvaniei”.

Descoperirea arheologică din Transilvania a ajuns în toată Europa

„Deși arheologii nu știu exact ce conțineau urnele, este probabil ca ele să fi conținut mâncare sau băuturi care să poată fi consumate de decedați în timpul călătoriei lor spre lumea de apoi”, mai scrie Live Science.

Mai mult, acesta mai prcizează că situl arheologic se întinde pe o suprafață de aproape o mie de metri pătrați și că numeroase morminte au fost descoperite aici, acestea făcând parte din două așezări distincte, unul din Neolitic (datat la șase mii de ani vechime) și o așezare ulterioară a celților care a fost construită în urmă cu 2.200 de ani.

„Povestea lor trebuie spusă, scoasă la iveală, prin astfel de săpături. Aflând mai multe despre ei, vom ști mai multe despre noi. Suntem primii care punem mâna pe aceste fragmente, după mii de ani”, a declarat arheologul clujean Paul Pupeză pentru Gherla INFO, site citat de Live Science. „Munca de teren este destul de grea, se lucrază în praf, în caniculă ori pe ploaie, iar rezultatele nu sunt întotdeauna foarte spectaculoase. Dar suntem privilegiați să aruncăm această privire în trecut și să scoatem la iveală ceva deosebit!”, a mai spus arheologul pentru Gherla INFO.

Aflăm și că așezarea neolitică a fost una destul de sofisticată. Arheologii au descoperit urme ale unor ziduri de lemn pe care locuitorii din Epoca de Piatră le-au folosit să își fortifice locuințele. Însă celții care au ajuns ulterior în zonă au avut tehnici funerare diferite.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: