Firma care până acum făcea programe de spionaj vrea să pară că ajută la rezolvarea crizei
O companie controversată din Israel joacă rolul „băiatului bun” și oferă soluții pentru monitorizarea răspândirii virusului, pe timp de criză.
Firma la care se face referire se numește NSO Group și susține că poate pune la dispoziție un software care folosește date mobile pentru a monitoriza și prezice cum se va răspândi noul coronavirus. Compania menționează și că se află în plin proces de negociere cu mai multe guverne din lume. De asemenea, susține și că unele guverne deja testează software-ul pe care îl oferă, pe timp de criză.
Cu toate astea, NSO Group este dat în judecată din mai multe părți. Pe de-o parte, compania se află în plin proces cu WhatsApp. Compania lui Zuckerberg a dat în judecată compania israeliană și susține că, de fapt, ar fi trimis malware pe telefoanele jurnaliștilor și activiștilor pentru drepturile omului.
Pe de altă parte, firma din Israel are și alte probleme: este acuzată că ar fi furnizat software de spionaj guvernului saudit. Arabia l-ar fi folosit pentru spionarea jurnalistului Jamal Khashoggi, înainte de a fi ucis.
Compania din Israel vrea să pară că ajută, pe timp de criză
Anul anterior, compania susținea că produsele sale sunt licențiate doar pentru a oferi guvernelor și autorităților abilitatea să lupte, în limitele legii, cu terorismul și criminalitatea.
În prezent, NSO Group oferă câteva instrumente pe care le promovează că pot contribui la înțelegerea felului în care noul virus se răspândește în lume.
„Software-ul e aici să rezolva pandemia globală”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei israeliene pentru BBC. „Este vorba despre oferirea guvernelor capacitatea de a înțelege situația cu care se confruntă și de a lua decizii în cunoștință de cauză. Este un software cu adevărat puternic”, a mai adăugat acesta.
Compania vrea să pară că poate rezolva, într-un anumit fel, actuala criză. Potrivit NSO Group, angajații săi nu vor avea acces la date. Totuși, spune că software-ul va funcționa în mod optim dacă guvernele solicită operatorilor de telefonie locale să-i ofere date despre activitatea abonaților. Astfel, fiecare persoană despre care se știe că este infectată cu noul coronavirus va puta fi monitorizată.
John Scott Railton, expert în securitate, spune că ar fi „prostesc” din partea guvernelor să folosească software-ul. „Ultimul lucru de care avem nevoie este o companie obscură care pretinde să rezolve o pandemie, în timp ce refuză să spună cine sunt clienții săi”, spune acesta.