De ce pentru Microsoft nu contează dacă o să cumperi sau nu ultimul model de Xbox

de: Teodora Tudosie
13 05. 2020

Microsoft lansează noul Xbox Series X în 2020, însă nu pare să o intereseze prea tare dacă o cumperi pe aceasta sau rămâi la un model mai vechi de consolă.

Când vine vorba de console, gamerii se împart în două categorii: cei care se joacă pe Xbox și cei care preferă PlayStation. La rândul său, Sony urmează să lanseze și ea noua generație de consolă, PlayStation 5, cam în aceeași perioadă în care Microsoft urmează să lanseze noul său model de consolă. E a patra oară când cele două companii concurează direct într-un „război al consolelor”.

Totuși, de-a lungul anilor, Microsoft pare să-și fi schimbat strategia și nu mai concurează neapărat cu Sony pentru supermația în ceea ce privește vânzarea de console. Compania lui Bill Gates pare meargă într-o direcție diferită (și, cel mai probabil, mai inteligentă) față de principalul său competitor, în care nu se concentrează neapărat pe vânzarea unui număr cât mai mare de console din noua generație.

E evident și faptul că Microsoft se bucură dacă-i cumperi noul model de consolă, Xbox Series X, însă pare că principalul scop este să atragă cât mai mulți utilizatori care să-i folosească serviciile, indiferent de dispozitivul pe care îl folosesc în acest sens. Vrei să te joci pe Xbox pe calculator sau pe telefon? Microsoft vrea, în mod ideal, să-ți pună la dispoziție jocuri pe orice alegi să te joci.

De ce Microsoft nu ține neapărat să cumperi noul Xbox Series X

În acest scop, Xbox are inițiative majore pe toate cele trei platforme. Vorbim, în primul rând, despre o noua sa consolă pe care urmează să o lanseze până la finalul lui 2020. Are, de asemenea, două inițiative atât pentru telefon, cât și pentru PC: un serviciu de jocuri cloud (Project xCloud) și un serviciu descris drept Netflix pentru jocuri (Game Pass).

Toate acestea fac parte dintr-un efort mai larg al Microsoft prin care vrea să aducă jocurile Xbox la cât mai mulți utilizatori posibil, chiar dacă aceștia nu cumpără ultimul model de consolă. Astfel, indiferent dacă te joci pe Xbox 360, Xbox One, Xbox Series X, pe computer sau pe un smartphone, Microsoft a creat o bibliotecă de jocuri digitale care funcționează pe oricare dintre acestea.

„Acest lucru rămâne esențial pentru ceea ce încercăm să facem”, spune liderul Xbox, Phil Spencer. „Să permitem creatorilor să ajungă la clienții pe care îi doresc, să permitem jucătorilor să joace jocurile pe care le doresc cu oamenii cu care vor să se joace, oriunde doresc”, spune acesta.

Strategia Microsoft pentru prețul noii console

Până acum, Microsoft nu a anunțat un preț pentru noua sa consolă dar, cel mai probabil, acesta nu va fi unul mic. Istoric vorbind, prețul maxim pentru consolele de jocuri video nou lansate care a avut cel mai mult sens a fost de 400 de dolari. Astfel, dacă un producător de console lansează o consolă cu un preț mai mare de 400 de dolari, este puțin probabil să „câștige” războiul acelei generații de console.

Totuși, potrivit informațiilor vehiculate, Microsoft ar urma să schimbe strategia în acest sens. Astfel, ar putea să-și aleagă drept public țintă doar pe aceia care-și doresc cele mai noi dispozitive și sunt dornici să cheltuie mai mulți bani pentru un device ceva mai scump, dar de ultimă generație. Asta ar însemna că Xbox Series X ar urma să fie ceva mai scump decât ai fost obișnuit până acum în ceea ce privește consolele nou lansate. Cu timpul, funcțiile care fac ca noul Xbox să fie atât de scump acum ar urma să ajungă și pe modele standard Xbox, cu prețuri ceva mai modeste.