Tot ce nu știai despre cauza incendiilor devastatoare din Australia

de: Teodora Tudosie
09 01. 2020

Toată lumea a auzit despre seria de incendii cu care se confruntă Australia, însă mulți nu știu ce se întâmplă, de fapt, în această regiune.

Statul se confruntă cu cele mai intense incendii de vegetație din ultimele decenii. Situația este periculoasă nu doar pentru vegetație și faună, ci și pentru locuitorii zonelor afectate de incendii. Cele mai afectate regiuni din țară sunt Victoria și New South Wales. Focul a înconjurat chiar și orașul Sydney, iar aerul a devenit irespirabil din cauza fumului dens. Incendiile au cauzat atât de mult fum încât acesta a ajuns să afecteze chiar și statul Noua Zeelendă, situat la peste 2.000 de kilometri depărtare.

În general, astfel de incendii sunt cauzate de un trio de factori care mențin focul: căldura, seceta și vântul. Totuși, acestea sunt determinate de o combinație de trenduri pe termen lung, dar și condiționate de pattern-uri ale vremii, pe termen scurt.

Ce cauzează seria de incendii din Australia

Să le luăm separat.

Pe termen lung, Australia se confruntă, la fel ca restul lumii, cu creșterea temperaturilor, ca efect negativ al schimbărilor climatice. De exemplu, 2019 a fost cel mai fierbinte, dar și cel mai uscat an pentru statul australian. Cei doi factori au condus la secetă.

Pe de altă parte, există și câțiva factori temporali care au influențat situația. Clima din Australia este influențată de oscilația Dipole, din Oceanul Indian, care a fost într-o fază pozitivă în ultima vreme. Acest lucru înseamnă că apele din partea vestică a oceanului au fost mai calde decât de obicei, iar cele din partea estică mai reci. Ca rezultat, vremea ploioasă a fost îndepărtată de pe suprafața Australiei.

În plus, în ultimele luni, un fenoment neobișnuit din stratosfera Australiei a redus intensitatea vânturilor polare. Astfel, vânturi calde din vest au devenit mai puternice. Schimbarea a avut ca rezultat precipitații reduse, cer senin și temperaturi mai calde în Australia, ceea ce a fost suficient pentru apariția acestor incendii.

Cât de gravă e situația

Incendiile au început încă de la sfârșitul lunii iulie 2019, însă partea proastă e că acestea continuă să ardă și în prezent. Au reușit să ardă peste zece milioane de hectare din suprafața țării. Situația nu este încă sub control.

În Australia de Sud, peste 200 de pompieri se luptă pentru a stinge un incendiu care a ars mai mult de o treime din Insula Kangaroo, în „condiții dificile de stingere a incendiilor”.

În total, până acum, au murit cel puțin 27 de persoane. Pe lângă acestea, hectare întregi de vegetație au ars și mai multe animale și-au pierdut și ele viața. Impactul asupra vieții sălbatice continuă să fie resimțit. Universitatea din Sydney estimează că au pierit aproape jumătate de miliard de mamifere, păsări și reptile. Printre acestea se numără urși koala, canguri sau oposumi.

La începutul lunii decembrie, fumul ajunsese atât de rău în Sydney, încât calitatea aerului era de 11 ori  mai mare decât ceea ce este considerat nivelul „periculos”.

Autoritățile au încurajat locuitorii regiunilor afectate să evacueze zona și să se îndrepte către estul țării. Mii de oameni au rămas fără locuințe din cauza incendiilor.