Temperaturile din ultimul deceniu confirmă un viitor sumbru: avertismentul OMM

Temperaturile din ultimul deceniu confirmă un viitor sumbru: avertismentul OMM

Numărul avertismentelor legate de încălzirea globală a crescut foarte mult în ultimul an, dar avem din ce în ce mai multe motive de îngrijorare.

Organizația Meteorologică Mondială a publicat de curând un raport îngirjorător legate de temperaturile înregistrate în ultimul deceniu. În contextul în care există în continuare foarte mulți oameni care nu cred în încălzirea globală, inclusiv președintele Donald Trump, acest comunicat OMM ar trebui să fie cât se poate de convingător.

​Deceniul 2011-2020 va fi cel mai cald din istoria înregistrărilor meteorologice, a anunțat Organizația Meteorologică Mondială (OMM), în cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice de la Madrid, informează DPA, preluată de Mediafax. „Suntem departe de a atinge țintele stabilite în cadrul Acordului climatic de la Paris”, a declarat Petteri Taalas, secretarul general al OMM.

În mod previzibil, oficialul OMM a continuat cu o invitație la intervenție, deși este greu de spus dacă oficialii țărilor prezente la Madrid vor introduce schimbări semnificative în planurile de viitor. „Dacă nu luăm măsuri urgente în prvința schimbărilor climatice, ne vom apropia de o creștere cu peste trei grade Celsius a temperaturilor la nivel mondial până la sfârșitul acestui secol”, a adăugat Taalas.

Punctual, oficialul OMM a atras atenția asupra temperaturii medii globale înregistrate în 2019. În primele nouă luni ale acestui an, aceasta a fost cu 1,1 grade mai ridicată comparativ cu nivelul înregistrat înaintea Revoluției Industriale. În consecință, 2019 va fi al doilea, cel mult al treilea, cel mai cald an din istoria înregistrărilor meteo.

A doua problemă sesizată de OMM ține de poluare, cuantificată în nivelul de CO2. Organizația Meteorologică Mondială a insistat asupra faptului că încă din 2018, concentrația de dioxid de carbon din atmosferă a ajuns la un nivel record în 2018 și a continuat să crească anul acesta.

Toate aceste informații au fost făcute publice la Madrid, unde delegații a peste 200 de țări discută în perioada 2-13 decembrie problema schimbărilor climatice și eventualele soluții pentru a încetini încălzirea globală.

Citește și: