Cangurii din Australia par să fie beți și există un motiv trist pentru asta

Cangurii din Australia par să fie beți și există un motiv trist pentru asta

Mai mulți canguri din sud-estul Australiei au început să se poarte bizar, ca și cum ar fi beți, iar în spatele comportamentului lor există un motiv destul de trist.

Recent au apărut videoclipuri cu canguri care nu păreau prea siguri pe propriile picioare, care săreau și cădeau și a căror cap se clătina. Două astfel de clipuri au fost distribuite pe Facebook de un reprezentant de la compania nonprofit Rescue, Rehabilitate, Release, din Victoria, Australia.

Se pare că acei canguri care păreau beți fuseseră de fapt otrăviți cu iarbă Phalaris, un tip de iarbă extrem de toxic pentru animalele mari cu marsupiu. Starea lor asemănătoare cu cea a beției este uneori întâlnită și la oi și vite, care consumă iarba toxică. În cazul acestor animale domestice, efectele toxice trec. Totuși, la canguri ele rămân și produc leziuni neurologice ireversibile.

În clipul de mai sus, reprezentantul a spus că este unul din cele mai groaznice exemple de otrăvire cu iarbă Phalaris din câte a văzut el vreodată. Cangurul din videoclipul mai sus nu a putut fi salvat de oameni și a trebuit să fie eutanasiat.

„Urechile lor se blegesc, au un fel de privire goală, confuză”, a scris un salvator despre cangurii care se otrăvesc cu iarba toxică. „Apoi, în mod trist, îi vezi cum își pierd abilitatea de a sări”.

Toxicitatea ierbii Phalaris a fost studiată intens în 2014, într-o cercetare publicată de Australian Veterinary Journal. Simptomele cangurilor erau identice cu cele ale oilor care consumaseră iarba respectivă. Țesutul creierului se decolorase la nuanțe de verde și maro, un semn al efectelor neurologice ale toxinelor.

Anul acesta, în regiunea centrală a Victoriei, Australia, au fost văzuâi mai mulâi canguri cu simptome de otrăvire ca oricând, cel mai probabil din cauză că iarba Phalaris este mai abundentă ca în orice alt an.

Citește și:
Etichete: