Cele mai bune seriale Netflix care m-au învățat câte ceva despre bolile psihice

de: Bianca Prangate
18 03. 2019

Cândva, bolile psihice erau un subiect tabu, pe care oamenii îl ocoleau atât în discuțiile de zi cu zi, cât și în filme sau seriale. Acest lucru se schimbă însă, iar Netflix ajută – într-un fel – în acest proces, prin serialele pe care le difuzează pe platformă.

Înainte, oamenii care sufereau de o boală psihică erau portretizați pe micile și marile ecrane ca fiind periculoși, de temut sau nebuni. În ultimii ani însă, din ce în ce mai multe personaje cu probleme psihice din filme și seriale sunt prezentate într-o manieră definită de compasiune, nu de ură. Astfel, bolile psihice devin ceva uman prin felul realist în care sunt expuse.

Mai jos găsești o listă cu seriale care tratează problema bolilor psihice și pe care le poți urmări pe Netflix

Seriale Netflix despre bolile psihice: 13 Reasons Why

Serialul se centrează pe felul în care viețile mai multor adolescenți sunt schimbate după ce tânăra Hannah Baker, colega lor de liceu, se sinucide. Ei descoperă că Hannah a lăsat în urma sa șapte casete și un set de instrucțiuni despre cum să fie ele ascultate. Pe casete se află, după cum sugerează și numele serialului, 13 motive pentru care Hannah a decis să își ia viața.

Primul sezon din „13 Reasons Why” a fost apreciat pentru curajul de a arăta niște subiecte extrem de delicate pe ecran, dar și criticat pentru scenele grafice de viol și sinucidere. Pe atunci, Netflix nu oferea avertizări înainte de episoadele problematice, așa că mulți oameni s-au simțit atacați. Al doilea sezon a adus însă avertizări înainte de episoade, discuții cu actorii despre problema sinuciderii, un website dedicat promovării organizațiilor care ajută cu sănătatea psihică și episoade care se termină cu informații utile pentru persoanele care vor să își ia viața și au nevoie să discute cu cineva.

Ce seriale cu boli psihice găsești pe Netflix: Parks and Recreation

Povestea începe cu birocrata Leslie Knope, din Indiana Parks and Recreation Department, care speră să își înfrumusețeze orașul și să avanseze în carieră prin ajutarea unei asistente din oraș, Ann Perkins, să transforme un sit de construcție abandonat într-un parc pentru comunitate. De la asta pornesc tot felul de conflicte amuzante, care urnesc serialul din loc și îl fac să fie o comedie. Cu toate astea, serialul reușește să prezinte într-o manieră realistă și bolile psihice, prin prisma unui personaj care pare mereu fericit, anume Chris Traeger.

Chris pare să fie foarte fericit pe parcursul serialului, dar lucruri aparent mărunte îl pot trage pe acesta în adevărate episoade depresive. Acest personaj îți arată că depresia nu arată mereu așa cum crezi – de ea suferă chiar și acei oameni care râd tot timpul. De depresia cu zâmbete suferă mulți oameni și în viața reală, iar aceștia au tendința să se simtă vinovați și să raționalizeze ceea ce simt, fiind conștienți că, la nivel teoretic, nu ar trebui să aibă motive să fie supărați.

Serialele Netflix în care bolile psihice au un rol important: Jessica Jones

Acest serial Marvel o are în centru pe Jessica Jones, o femeie cândva super-erou, a cărei carieră s-a sfârșit cu o tragedie. Jessica încearcă să își refacă cariera prin investigarea oamenilor care par să aibă abilități supraumane, în rolul de investigator privat. Singura problemă? Ea se confruntă cu sentimente puternice de ură de sine și cu sindromul șocului post-traumatic.

Serialul se concentrează mult pe ideea de traumă și de boală psihică. În el se regăsesc teme delicate, precum abuzul, violul și șocul post-traumatic. Producătoarea serialului, Melissa Rosenberg, a spus că serialul se vrea a fi cât mai real din acest punct de vedere – tocmai de aceea, procesul de vindecare a personajului principal este unul haotic și dureros.

Cele mai bune seriale Netflix despre bolile psihice: Shameless

Serialul îți prezintă povestea familii Gallagher, formată din șase copii și un tată mereu beat și egoist, care ia tot ce poate și nu oferă nimic la schimb. Fiica cea mai mare a acestuia din urmă, Fiona, trebuie să își crească frații ca și cum ar fi copiii ei. Ei se văd nevoiți să fure bani și mâncare pentru a supraviețui. „Shameless” discută despre probleme psihice prin intermediul personajului Ian, care suferă de tulburare bipolară de personalitate.

Ian are episoade de bipolaritate care îți arată cât de greu este să trăiești cu această boală. În același timp, el ajunge să ceară ajutor specializat pentru problema lui și, într-un final, să primească tratament cu pastile. Acest tratament îl ajută să își stabilizeze sănătatea psihică, lucru care ar putea să fie încurajator pentru orice fani ai serialului care suferă de o boală psihică.

În ce seriale Netflix vei găsi boli psihice: BoJack Horseman

 

Povestea se centrează în jurul personajului BoJack Horseman, un cal-om care a fost vedeta principală din show-ul TV „Horsin’ Around” din anii 1990. Acțiunea îl regăsește pe acesta în prezent – acum locuiește la Hollywood și se plânge de absolut orice. Povestea împletește comedia cu scene depresive, care te pun pe gânduri.

Deși este un desen animat, serialul nu se sfiește să îți arate părțile cele mai urâte ale depresiei. În el vei vedea alcoolism și alte tipuri de adicții, dar și oscilația între senzația de amorțire pe care o provoacă depresia – acea senzație în care nu mai simți nimic și nu îți mai pasă de absolut nimeni – și senzația de durere emoțională intensă.