Tipul de depresie de care mulți oameni suferă, dar de care nu se vorbește

Tipul de depresie de care mulți oameni suferă, dar de care nu se vorbește
Sursa foto: Sarah Wilmer

Depresia vine în multe forme, toate purtând un stigmat mai mic sau mai mare. În ultimul timp, un tip anume de depresie pare să acapareze oamenii – așa-numita depresie cu zâmbete.

Această depresie presupune să pari fericit, deși experimentezi simptome ale depresiei. Psihologii nu folosesc sintagma de depresie cu zâmbete, dar este complet posibil să fii în depresie și totuși să fii capabil să ascunzi simptomele. Cel mai apropiat termen medical pentru această boală este cel de depresie atipică.

Destul de mulți oameni care se confruntă cu o deteriorare a dispoziției și o pierdere a plăcerii în privința activităților de zi cu zi  par să poată să mascheze ce simt cu adevărat prin zâmbete. Tocmai acești oameni ar putea fi vulnerabili în fața posibilității de sinucidere.

Oamenii care suferă de depresia prin zâmbete sunt dificil de depistat. La o primă privire, ai crede că nu au vreun motiv să fie supărați – poate au un loc de muncă, un apartament și poate chiar un partener și copii. Dacă te vezi cu ei, îți zâmbesc și poartă cu tine conversații normale. Ei practic poartă niște măști care conving oamenii din jur că duc niște vieți în aparență normale și active.

Pe dinăuntru însă, se simt fără speranță și uneori chiar au gânduri de sinucidere. Aceste gânduri pot deveni ușor o realitate în condițiile în care ei sunt deja obișnuiți să ducă la bun sfârșit planurile în viața de zi cu zi. Oamenii care suferă de alte tipuri de depresie nu au întotdeauna energia suficientă pentru a duce la sfârșit planurile de sinucidere – cei care au depresie cu zâmbete se află însă la pol opus.

Oamenii care suferă de depresie cu zâmbete au tendința să se simtă vinovați și să raționalizeze ceea ce simt, fiind conștienți că, la nivel teoretic, nu motive să fie supărați. Tocmai de aceea, se închid în ei și continuă să poarte masca veselă.

Pentru a ne lupta cu această boală, ar trebui în primul rând să îi recunoaștem existența. Oamenii veseli, care par să aibă suficiente motive pentru a fi fericiți, pot și ei să sufere de depresie – și nu ar mai trebui ca acest lucru să poarte o etichetă negativă.

Citește și:
Etichete: