08 nov. 2018 | 15:06

De ce e inutilă blocarea unor site-uri cu piraterie de filme și seriale online

ACTUALITATE
De ce e inutilă blocarea unor site-uri cu piraterie de filme și seriale online

Chiar dacă furnizori de internet ca RDS-RCS, Telekom și alții sunt obligați să blocheze prin DNS anumite site-uri cu filme online piratate, metoda este ineficientă și poate fi evitată de orice utilizator.

Știrea că anumiți furnizori de internet vor bloca accesul la acele site-uri a nemulțumit mai mulți clienți. Alți, în schimb, au rămas indiferenți pentru că, fie au propriile mijloace prin care descarcă filmele dorite, fie știu că blocarea prin DNS poate fi fentată.

Metoda impusă prin instanță de unele case cinematografice este cea mai ieftină și, prin urmare, nu prea eficientă.
Chiar dacă operatorul îți blochează accesul la site-urile cu filme gratuite, tu poți să-l accesezi în continuare printr-un serviciu gratuit ca OpenDNS sau dacă îți instalezi propriul server de DNS.

Rolul DNS este să convertească numele unui site în adresă IP. Transmiterea oricăror date de la și către servere se realizează prin aceste adrese IP. Pentru a “citi” adresele IP ale site-urilor, orice dispozitiv (laptop, telefon tabletă etc.), trebuie să folosească un server DNS.

Dar, tu poți să alegi fie serverul DNS oferit de operatorul la care ești abonat și pe care furnizorul îl controlează, fie unul gratuit sau contracost oferit de părți terțe. Cele mai comune sunt OpenDNS sau Google DNS.

De ce se folosește, totuși, o astfel de metodă dacă poate fi evitată atât de ușor? Nici ei nu ți-ar putea da un răspuns concret.

S-ar mai putea filtra traficul către anumite adrese IP ale acestor servere, dar cele care oferă conținut piratat își schimbă mereu locația și adresa IP. Ar trebui urmărite constant, dar e aproape imposibil. În plus, operațiunea ar impune utilizarea unor echipamente foarte scumpe, pe care furnizorii de internet nu se grăbesc să le achiziționeze.

Chiar și în cazul în care hotărârea Tribunalului București luată pe 5 noiembrie rămâne definitivă, administratorii și proprietarii site-urilor cu conținut piratat își vor muta locația și vor schimba adresa IP. E doar o chestiune de timp până ce filmele piratate vor reapărea pe internet, la îndemână oricui.

Până atunci, utilizatorii dispun de mai multe metode prin care își pot descărca chiar ei conținutul dorit.