Preconcepția despre autism care ar putea fi demontată pentru totdeauna

de: Bianca Prangate
08 01. 2019
Genetic Engineering&Biotechnology News

Nu e ușor pentru nimeni să se pună în pielea altcuiva – dar poate cel mai dificil este pentru persoanele care au autism.

Ideea generală este că autismul este o barieră în calea înțelegerii emoțiilor complexe, dar un studiu recent arată că s-ar putea să nu fie chiar așa. Cercetătorii au descoperit că oamenii care suferă de autism pot recunoaște atunci când alți oameni simt regret sau ușurare la fel ca cei care nu suferă de autism. Mai mult, ei au ajuns la concluzia că se pot pricepe mai bine la a recunoaște acele emoții.

„Am arătat că, în pofida cercetărilor anterioare care au subliniat dificultățile pe care adulții cu autism le experimentează cu empatia și analizarea în perspectivă, oamenii cu autism posedă o putere cândva subestimată de a procesa emoțiile”, a explicat autorul senior al studiului, Heather Ferguson, care expert în neurolingvistică, semantică și sintaxă la Universitatea din Kent.

Ferguson și echipa sa au analizat 48 de adulți – din care 24 cu autism – pe măsură ce aceștia citeau o poveste despre un personaj care trăiește fie sentimente de regret, fie de liniște. În timp ce participanții citeau, erau analizați prin metode extrem de avansate de urmărire a ochilor. La finalul poveștii, personajul lua o decizie care ducea la un final pozitiv sau negativ.

Astfel, ultima propoziție din poveste descria clar dispoziția personajului. În cazurile în care emoția personajului nu se potrivea în contextul poveștii (de exemplu „ea a cumpărat pantofi noi pe care îi adora, și se simțea enervată cu privire la decizia ei”), cei mai mulți participanți petreceau mai mult timp citind textul. În plus, aveau tendința de a se uita la propozițiile anterioare mai des. Singura explicație era că oamenii căutau să găsească un sens într-o poveste fără sens.

Cei mai mulți cititori erau capabili să prezică emoția finală a personajului. Surprinzător a fost că atât adulții cu autism, cât și cei fără, aveau această capacitate. Mai mult, cei din urmă erau chiar mai rapizi în a recunoaște sentimentele de ușurare. „Așadar, descoperirile noastre dezvăluie că adulții cu autism pot adopta procese sofisticate de adoptare a perspectivei altei persoane și să folosească acest lucru în timp real drept referință pentru procesele viitoare”, au conchis autorii.