De ce nici digitalizarea muzicii nu poluează mai puțin
Vinilurile, casetele, CD-urile sunt toate de domeniul trecutului când vine vorba de suportul pentru muzică. Dar ce înseamnă cu adevărat digitalizarea ?
În magazine există din ce în ce mai puține albume fizice și foarte puțini mai cumpără în ziua de azi copii fizice ale albumelor. O producție mai mică a acestora ar putea însemna mai puțin plastic, deci mai puțină poluare, nu? Ei bine, treaba nu stă chiar așa. Deși nu ne place, dăunăm mediului și doar dacă ascultăm muzică.
Cantitatea de emisie a gazelor cu efect de seră este acum mai mare decât atunci când suporturile fizice erau la modă. Deși digitalizarea a redus cantitatea de plastic folosită, a cauzat probleme pe partea cealaltă. Are nevoie de o cantitate mult mai mare de energie electrică.
Descărcarea și streaming-ul de muzică ajung să emită acum o cantitate mult mai mare de gaze cu efect de seră. Aceasta poate ajunge să fie de două ori mai mare decât era nevoie în 1977 pentru producerea de discuri, anul cu cea mai semnificativă producție de viniluri.
Ce ne spune, de fapt, studiul despre muzică
Cercetătorii nu încearcă să ne facă să revenim la vremurile vechi în care se asculta muzică la pick-up. Totuși, aceștia încurajează oamenii să se gândească de două ori la consumul de energie.
Există multe avantaje care îi fac pe oameni să asculte muzică în format digital. Vinilurile, casetele și CD-urile pe care obișnuiam să le folosim nu mai sunt deloc practice pentru noi, în ziua de azi. Pentru viniluri și casete probabil nu mai ai de mult un dispozitiv la care le poți asculta. Și, mai mult, CD-urile cu muzică devin și ele tot mai de domeniul trecutului: multe laptop-uri nu mai au nici ele CD-ROM-uri.
Cu siguranță oamenii nu vor schimba prea curând Spotify și YouTube pentru o casetă sau un vinil.