Cum s-a înregistrat primul cutremur de pe Marte și la ce ajută asta
InSight, naveta spațială NASA de pe Marte, a înregistrat pentru prima dată un cutremur care a avut loc pe suprafața planetei.
Primele analize au confirmat că mișcările seismice au originat chiar din interiorul planetei și nu au fost cauzate de factori atmosferici, precum vântul.
Seisomologii încearcă acum să afle exact cauza care a declanșat cutremurul.
Dar la ce ajută această descoperire? Cutremurele de pe Marte ar putea contribui la aflarea unor noi detalii despre interiorul planetei.
Sonda spațială InSight a aterizat pe Marte în noiembrie 2018. A fost trimisă special pentru a studia structura internă a planetei roșii, în misunea Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS). Este echipată cu o serie de instrumente care măsoară temperatura, rotația dar și activitatea seismică a planetei.
Primul cutremur înregistrat pe Marte
Până acum, în cadrul SEIS, instrumentele NASA nu au reușit să înregistreze decât zgomot de fundal. Totuși, InSight a putut înregistra acum exact ceea ce echipa de cercetători spera să o facă. Echipa spune că aștepta un asemenea semnal deja de luni de zile.
„E foarte interesant să avem în sfârșit dovezi că Marte este activă din punct de vedere seismic. Abia așteptăm să împărtășim rezultatele în detaliu, odată ce avem ocazia să le analizăm”, a declarat Philippe Lognonné, liderul echipei.
Cutremurul de pe Marte este interesant și dintr-un alt motiv. Există foarte multe similarități cu profilul seismic al cutremurelor de pe Lună.
Nici Marte, și nici Luna nu sunt active din punct de vedere tectonic. Activitatea seismică a Lunii este cauzată de un proces încet de micșorare al interiorului planetei. Pe măsură ce interiorul se micșorează, acest lucru pune presiune pe crusta exterioară până când aceasta se fisurează. Acest lucru este cel care cauzează tremurul.
Oamenii de știință cred că același lucru se întâmplă și în cazul planetei roșii.
Cu cât cercetătorii vor reuși să detecteze și înregistreze aceste activități, cu atât vor putea afla mai multe despre încă misterioasa planetă Marte. Mai ales pentru că acum știu că misiunea SEIS chiar funcționează.