Ce sunt cutremurele de gheață, fenomenul care îi îngrozește pe oameni

Ce sunt cutremurele de gheață, fenomenul care îi îngrozește pe oameni
Sursa foto: Daniel Ștefan/Playtech

Cutremurele de gheață sunt un fenomen rar în zonele temperate, dar S.U.A. se confruntă cu temperaturi polare care pun viața în pericol a milioane de cetățeni. Dacă ai crezut că la noi a fost rău, aruncă o privire la ce se întâmplă peste ocean.

Din cauza temperaturilor extrem de scăzute care au cuprins o bună parte din Statele Unite, apar tot felul de fenomene ciudate care te pot îngrozi dacă nu ești informat.

Cutremurele de gheață reprezintă unul dintre ele și nu e chiar atât de periculos cum pare, dar nici nu poți fi nepăsător.
Fenomenul mai este cunoscut și sub denumirea de crioseism și se produce atunci când o regiune de pământ care a fost saturată de apă, este lovită de o scădere bruscă și foarte mare a temperaturii mult sub zero grade Celsius.

Această schimbare dramatică a temperaturii determină înghețarea apelor subterane – și, prin urmare, extinderea lor – atât de brusc încât împrejurimile lor nu se pot schimba pentru a se adapta, determinând creșterea presiunii sub suprafață.

Presiunea continuă să crească până când pietrele și murdăria nu mai rezistă și explodează. De obicei, fenomenul e detectat printr-o crăpătură în gheață sau un bum surprinzător de puternic.

Este mai puțin înfricoșător decât pare: spre deosebire de cutremurele de pământ, crioseismele sunt localizate și au intensitate relativ scăzută. Zgomotul este extrem de puternic atunci când te afli chiar deasupra epicentrului.

Cutremurele de gheață au fost deja detectate în statele americane Illinois, Indiana și Pennsylvannia, iar meteorologii americani au anunțat o scădere și mai severă a temperaturilor în zilele care urmează.

De aproape o săptămână, temperaturile au scăzut progresiv de la -10 grade, până la sub -30 de grade Celsius, dar sunt resimțite ca -45 de grade. Practic, S.U.A. a devenit un fel de Antarctica. Autoritățile îi sfătuiesc pe cetățeni să evite ieșirile în frigul cumplit, iar dacă o fac, să se îmbrace cât mai bine, pentru că degerăturile apar fără să-ți dai seama, iar efectele sunt dezastruoase. În Chicago, ninge de 13 zile, fără oprire și cel puțin șase persoane au murit din cauza gerului.

Citește și:
Sursa: Life Hacker