28 feb. 2019 | 15:18

Sonda spațială a comuniștilor revine pe Pământ, însă o va face violent

ACTUALITATE
Sonda spațială a comuniștilor revine pe Pământ, însă o va face violent

În cursa pentru supremația spațială din timpul Războiului Rece dintre Rusia și Statele Unite, sovieticii au reușit să aterizeze nu mai puțin de 14 sonde spațiale pe suprafața neospitalieră a planetei Venus.

Cosmos 482, din păcate, nu este una dintre ele. Sonda nu a ajuns niciodată pe Venus. A rămas blocată pe orbita Pământului, din cauza unei defecțiuni tehnice. Totuși, sonda s-ar putea întoarce curând acasă, însă n-o va face foarte lin, cel mai probabil. Și s-ar putea întâmpla chiar în 2019.

Cosmos 482 a fost lansată în 1972, la câteva zile după sonda care a devenit Venera 8. Ambele aveau aceeași misiune: explorarea planetei Venus. Sondele sovietice aveau la lansare nume generice și primeau numele oficial doar în momentul în care ieșeau cu succes din orbita Pământului. Dacă ar fi ajuns pe Venus, Cosmos 482 s-ar fi numit Venera 9.

Motorul care ar fi trebuit să propulseze sonda în afara orbitei Pământului s-a oprit după 125 de secunde, din cauza unei defecțiuni a echipamentului. De asemenea, o explozie chiar la început a separat sonda în două părți. Una a reintrat în atmosferă și una este încă în orbită.

Astfel, o parte din sondă a rămas pe o orbită eliptică în jurul Pământului, cu o distanță maximă de aproximativ 10.000 de kilometri și o distanță minimă de puțin peste 200 de kilometri față de planeta noastră. O rotație completă a acesteia în jurul planetei noastre durează 112 minute.

De-a lungul timpului, distanța maximă a devenit tot mai mică iar posibilitatea ca aceasta să cadă pe Pământ este tot mai mare.

Bucata din sonda Cosmos 482 va supraviețui reintrarea în atmosferă, chiar și după aproape o jumătate de secol, spun experții. Ceea ce înseamnă că o navetă spațială de 495 de kilograme s-ar putea prăbuși curând, oriunde pe suprafața Pământului.

Astronomii cred că acest lucru s-ar putea întâmpla mai devreme decât au preconizat. Inițial, estimările experților spuneau că sonda ar putea ateriza pe Pământ undeva între anii 2023 și 2025. Noi estimări susțin că sonda Cosmos 482 s-ar putea prăbuși chiar anul acesta pe planeta noastră.