NASA vrea să trimită oameni într-o porțiune înghețată a Lunii

NASA vrea să trimită oameni într-o porțiune înghețată a Lunii

Din 1969 nu a mai fost niciun om pe Lună, dar cei de la NASA vor să schimbe acest lucru. Oamenii care vor merge acum pe Lună vor fi trimiși la polul satelitului.

În ’69, astronauții au pășit pe Lună în zona ecuatorială a acesteia. Polii selenari au însă ceva foarte special – anume gheață. „Știm că regiunea de la Polul Sud conține gheață și ar putea să fie bogată în alte resurse bazându-ne pe observațiile noastre din orbită, dar de altfel, este o lume complet neexplorată”, a explicat cercetătorul Steven Clarke, de la NASA.

Orbiter-ul Reconnaissance de la NASA a explorat polii Lunii, pentru a avea totuși o hartă cu ce i-ar putea aștepta pe astronauții care urmează să pășească acolo. În 2018, studiile au arătat că la polii Lunii există gheață, mai ales la polul sud. Acolo, temperaturile pot ajunge chiar și la minus 248 de grade Celsius – adică suficient cât să țină apa înghețată.

De ce contează atât de mul? Cei de la NASA vor să folosească Luna drept un punct de plecare pentru explorările viitoare ale Sistemului Solar. Gheața stocată acolo ar putea fi folosită pentru a răci echipamente sau pentru a fi topită și băută.

Însă nu doar gheața este motivul pentru care oamenii de știință de la NASA vor să trimită oameni la polul sud al Lunii. Anumite zone de acolo, din preajma craterului Shackleton, primesc destul de multă lumină de la Soare, ceea ce le face surse bune de recoltare a energiei solare.

Decizia de a organiza o nouă misiune pe Lună a fost luată de administratorul Kim Bridenstine, de la NASA, după ce președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a subliniat cât de important este ca americanii să ajungă din nou pe Lună. Vor mai trece însă câțiva ani până când oamenii vor păși din nou pe satelitul natural al Pământului, așa că trebuie să avem răbdare.

Citește și:
Sursa: CNET