Deceniul 2020 cu cele mai mari schimbări în tehnologie și nu numai

de: Ciprian Ioana
26 12. 2019
Un prototip de computer cuantic dezvoltat de IBM

2020 s-ar putea să fie anul în care omul va cuceri spațiul în adevăratul sens al cuvântului. Totul va fi posibil grație avansului tehnologic.

Îți mai aduci aminte când îți promitea Elon Musk case pe Marte? Ei bine, în 2020 s-ar putea ca astfel de planuri să nu mai fie atât de SF precum par acum. Cucerirea spațiului va veni în 2020 și va fi disponibilă pentru toți cei care au bani mulți.

Nu va fi ocolită nici zona telefoanelor și, deși mulți susțin că piața e saturată, mai sunt câțiva ași de scos din mânecă atunci când vine vorba de inovație. Anul viitor, vei avea parte de mai multe telefoane pliabile. Către acolo se îndreaptă industria pentru că a văzut că interes există. Chiar dacă-s scumpe acum, noile dispozitive de acest fel s-ar putea ieftini considerabil.

Nu e de ignorat nici tehnologia 5G, cea care va redesena multe industrii. Internet mult mai rapid care vine la pachet cu o creștere accelerată a afacerilor din multe zone. Dar hai să le luăm pe rând.

Cucerirea spațiului va fi crucială pentru viitor, dincolo de 2020

Boeing CST-100 Starliner

2020 va reprezenta un punct de cotitură în industria spațială, cred mulți analiști. În prezent, americanii se bazează pe navele Rusiei pentru a transporta astronauți pe Stația Spațială Internațională. Dar anul viitor, se pregătesc și Statele Unite să-și lanseze propriile navete spațiale.

Modulul Boeing CST-100 Starliner, de exemplu, poate transporta până la șapte astronauți pe orbită. Și are deja planificată prima misiune în 2020. Între timp, noile capsule SpaceX Dragon trec prin ultimele teste și, dacă totul merge bine, vor fi lansate tot anul viitor.

Și Jeff Bezos are planuri mari în cucerirea spațiului: compania sa, Blue Origin, se pregătește să trimită primii turiști în spațiu chiar anul viitor. Planuri similare are și șeful Virgin Galactic, Richard Branson. Se pare că pe lista de așteptare a companiei sale sunt deja 600 de persoane, care au plătit un avans pentru a călători în spațiu.

Evident că o astfel de experiență nu e pentru oricine. Prețul unui bilet este de 250.000 de dolari.

Tehnologia și mediul înconjurător în 2020

Schimbările climatice reprezintă o îngrijorare pentru multe companii din zona tech. Iar pericolul e real și nu trebuie ignorat de nimeni. Iar „vinovați” de poluarea de pe planetă se fac, într-o anumită măsură, și producătorii de telefoane. Se estimează că, la nivel mondial, sunt 18 miliarde de telefoane și, cu cele 1,3 miliarde vândute anul acesta, numărul e în continuă creștere.

Producătorii de telefoane, la fel ca cei din zona auto, sunt presați să vină cu produse mai prietenoase cu mediul și cu costuri mai mici de reparație. Și promisiunile au început să apară din partea unor giganți din zona telecom, cei care cumpără o cantitate uriașă de dispozitive pentru a le livra clienților.

Vodafone le-a promis autorităților din Marea Britanie că, până în 2023, toate rețelele sale vor funcționa cu energie verde. Și călătoriile în interes de serviciu sunt sub presiune.

Mulți cred că ar fi mai bine ca numărul deplasărilor cu avionul în interes de serviciu să fie mai mic și să se insiste mai multe pe întâlnirile virtuale, adică video conferințe prin intermediul unor platforme gen Skype.

Telefoanele pliabile

Samsung are deja un astfel de dispozitiv, Huawei la fel. Chiar și pariul Motorola cu modelul Razr s-a dovedit a fi unul câștigător. E o direcție în care se pregătesc să meargă și alți producători din industrie. Samsung s-ar pregăti să vină în 2020 și cu o tabletă pliabilă.

TCL, spre exemplu, al doilea mare producător de televizoare din China, a investit nu mai puțin de 5,5 miliarde de dolari în devoltarea ecranelor flexibile sau pliabile. Iar acestea ar urma să fie folosite nu numai pe telefoane, tablete și televizoare.

Boxele inteligente s-ar putea bucura de această invenție. La fel și ușile frigiderelor inteligente.

Internet de mare viteză prin 5G

Internetul a devenit rapid în mai toate colțurile lumii Dar 2020 aduce viteze de până la 100 de ori mai mari decât ce poate actuala generație 4G. Asta va fi posibil grație noii tehnologii 5G.

Pe final de 2019, existau vreo 40 de rețele care ofereau servicii 5G în 22 de țări. Trendul va exploda, însă, anul viitor și, până la finalul lui 2020, vor exista nu mai puțin de 125 de operatori care vor oferi aceste servicii la scară largă.

Computerele cuantice ar putea deveni și utile, nu doar prototipuri

IBM Q System One

Ce vezi mai sus e computerul cuantic de la IBM, cu care compania vrea să revoluționeze metodele de calcul de care lumea dispune azi. Iar 2020 ar putea fi anul în care aceste mașinării extrem de puternice și sofisticate vor redesena viitorul.

Prin octombrie, Google susținea că modelul său de computer cuantic a rezolvat o sarcină în aproximativ 200 de secunde. Adică aproape trei minute și jumătate. Ai zice că nu-i mare lucru, dar ia în calcul că aceeași sarcină ar fi fost rezolvată de cel mai performant supercomputer din prezent în…10.000 de ani. Exact așa – zece mii de ani. Sigur că așa susține Google, dar performanțele acestor computere sunt cu adevărat uimitoare.

Ar putea ajuta enorm industria chimică, farmaceutică și ingineria. Ca să înțelegi mai bine cât de importante sunt computerele cuantice, n-ar strica să arunci o privire pe această analiză.