Cursa spațială a miliardarilor: Elon Musk și Jeff Bezos se bat în revoluții și visuri

de: Teodora Tudosie
24 07. 2019

Acum 50 de ani, omul punea pentru prima dată piciorul pe Lună. A fost un eveniment istoric care a marcat apogeul cursei spațiale dintre Rusia și Statele Unite. În 2019, competiția pentru supremația spațială încă există. De data aceasta, actorii sunt diferiți: Elon Musk și Jeff Bezos.

Rusia și SUA au petrecut ani întregi într-o competiție care i-a făcut să depășească limitele a ceea ce se credea posibil în spațiul cosmic. Rușii au fost primii în multe privințe: primul satelit, prima misiune spațială cu echipaj la bord sau primul om care a părăsit nava spațială și a plutit în spațiu. Totuși, americanii au fost cei care au făcut istorie în 1969, când Neil Armstrong și Buzz Aldrin au făcut primii pași pe suprafața Lunii.

Deși principalul scop a fost afirmarea superiorității în fața celuilalt, cursa spațială i-a făcut atât pe ruși, cât și pe americani să atingă imposibilul.

Acum, la 50 de ani de la reușita care a pus omul pe Lună, putem vorbi de o cursă spațială modernă care se dă de data aceasta între unii dintre cei mai bogați oameni ai planetei noastre: Jeff Bezos și Elon Musk. Ambii au realizat cam tot ce și-au propus pe Pământ: au companii de succes și afaceri care le generează miliarde de dolari.

Dar amândoi au visuri și mai mărețe de atât: vor să cucerească spațiul. Și fiecare vrea să fie primul care reușește.

Elon Musk și Jeff Bezos și companiile lor pentru cursă

Cele mai mari șanse de colonizare a spațiului le au, cel mai probabil, Elon Musk și Jeff Bezos. Fiecare are o companie dedicată special acestui scop.

Obsesia lui Elon Musk cu planeta roșie e una veche. Inițial, acesta a vrut să construiască Mars Oasis, o navetă spațială care ar fi trebuit să ajungă pe Marte căreia i-a dedicat 20 de milioane de dolari.

Și-a dat seama rapid că misiune nu putea fi dusă la capăt doar cu această sumă. Astfel, a fondat SpaceX în 2002 și vrea prin aceasta să revoluționeze tehnologia spațială. Scopul său suprem este să ajungă să permită omului să locuiască pe alte planete.

De cealaltă parte, îl avem pe Jeff Bezos și compania sa, Blue Origin, special creată pentru misiuni spațiale extrem de ambițioase.

Viziunea companiei este una simplă: întrevede un viitor în care oamenii locuiesc și muncesc în spațiu. Astfel, umanitatea ar profita de resursele nelimitate ale spațiului cosmic pentru a conserva planeta Pământ pentru nepoții nepoților noștri.

În ceea ce privește banii, competiția celor doi ar putea fi lejer comparată cu cea dintre Rusia și SUA. În cadrul cursei spațiale, Statele Unite ar fi investit aproape de două ori mai mulți bani decât ar fi făcut-o Rusia.

În această situație, Jeff Bezos ar reprezenta Statele Unite. Acesta ar putea avea un avantaj major: banii. Directorul Amazon este din 2017 cel mai bogat om de pe Pământ, cu o avere estimată la aproximativ 160 de miliarde de dolari. Astfel, Elon Musk ar rămâne să reprezinte Rusia, fiind în dezavantaj din punct de vedere financiar. Averea sa este estimată la numai 20 de miliarde de dolari.

Planurile mărețe ale celor doi miliardari de trimite omenirea în spațiu

Deși scopul celor doi pare același la în primă fază, de a părăsi planeta Pământ și a se orienta către spațiul cosmic, viziunile celor doi sunt totuși diferite.

Jeff Bezos e de mult pasionat de spațiu, încă de la cinci ani, când i-a văzut la televizor pe Neil Armstrong și Buzz Aldrin ajungând pe suprafața Lunii. Miliardarul vede dezvoltarea tehnologiilor spațiale drept o necesitate pentru ca omenirea să poată supraviețui pe termen lung. Astfel, vrea să ofere oamenilor posibilitatea să locuiască în cosmos, dacă doresc, însă nu vede evacuarea Pământului ca o soluție.

Deși Elon Musk nu e de origine americană și nici nu era născut în perioada respectivă, fondatorul SpaceX spune că fascinația sa pentru călătoria în spațiu s-a născut tot odată cu aterizarea pe Lună din 1969. Totuși, acesta vede colonizarea Marte mai mult ca un plan de rezervă. Crede că omenirea va face cumva și va distruge planeta pe care trăim în prezent. Astfel, colonia de pe Marte ar reprezenta refugiul perfect.

Cum au făcut cei doi banii. Înainte de-a promite călătoria în spațiu

Jeff Bezos a devenit cel mai bogat om de pe Pământ datorită companiei sale, Amazon. Totuși, aceasta a început ca un simplu site unde se vindeau cărți pe care Bezos l-a pornit după ce a renunțat la un job bine plătit de pe Wall Street. Numai că Amazon nu s-a oprit aici. A devenit astăzi cel mai mare retailer online de unde poți să-ți cumperi absolut orice. Bezos a intrat apoi și pe alte piețe, a trecut la fabricarea unor dispozitive sau la oferirea de servicii (cloud, livrări la domiciliu).

Aparent, acesta ar investi anual un miliard din profitul pe care Amazon i-l aduce în cealaltă companie a sa, Blue Origin.

Traseul lui Elon Musk în zona business este unul mai complex. Acesta s-a născut în Africa de Sud, de unde a plecat inițial spre Canada. La 24 de ani s-a mutat în California, unde a contribuit la punerea pe picioare a PayPal. După ce părăsește compania, investește jumătate din banii pe care îi are în Tesla și cealaltă jumătate o folosește pentru fondarea SpaceX. Ulterior, pornește și compania SolarCity. Succesul pe care aceste companii îl au l-au lansat pe acesta direct în topul miliardarilor lumii.

Cu timpul, SpaceX a ajuns să valoreze mai mult decât compania producătoare de mașini a lui Elon Musk. SpaceX a fost evaluată la 33,3 miliarde de dolari, în timp ce Tesla valorează acum 32,8 miliarde de dolari.

Cine va câștiga cursa spațială modernă

Planurile ambilor oameni de afaceri sunt impresionante și fiecare reușită îi aduce pe aceștia și mai aproape de scopul final. Fiecare dintre companii a avut realizări uluitoare până acum și este greu de estimat care dintre cei doi își va atinge primul visul.

Între Elon Musk și Jeff Bezos nu lipsesc, din când în când, nici tachinări, pentru că cei doi nu sunt cunoscuți pentru relația de prietenie apropaiată pe care o au. Totuși, asemenea cursei spațiale de secolul trecut, competiția și dorința de a ajunge primul la scopul final pot fi o sursă de motivație pentru a atinge ce se credea până acum imposibil.

Nu știm cine va fi primul care va reuși colonizarea spațiului, cum nu s-a știut clar nici cine va ajunge prima pe Lună în cazul Rusiei și Statelor Unite. Cert e că ambii miliardari au șanse de reușită, iar o locuință în spațiu pare a fi din ce în ce mai posibilă, fie ea pe Marte, pe Lună, sau într-o structură plutitoare în cosmos.