03 mart. 2017 | 15:39

Blue Origin plănuiește să înființeze un serviciu de livrare pe Lună

ȘTIINȚĂ
Blue Origin plănuiește să înființeze un serviciu de livrare pe Lună

Space X pare să nu fie singura companie privată care să aibă un interes în dezvoltarea unor afaceri pe Lună, Jeff Bezos vrea să găsească o modalitate de a a compune o așezare pe suprafața acesteia.

Prin programul Blue Origin, Jeff Bezos are în plan crearea unui serviciu de livrare care să permită trimiterea echipamentului necesar pentru a construi așezări umane pe suprafața lunară, până în anul 2020. În plus, compania le oferă cercetătorilor posibilitatea de a trimite cu ușurință instrumentele științifice de care se pot folosi pentru a studia satelitul, conform Engadget.

Nava spațială (denumită Blue Moon), pe care Blue Origin o vor folosi pentru livrarea bunurilor, ar putea căra aproximativ 4.500 de kilograme de încărcătură în spațiu. Analizând locațiile propice misiunii în discuție, compania își propune să aterizeze pe craterul Shackleton, care se află la polul sud al Lunii. Și asta pentru că regiunea are parte continuu de lumina soarelui de care panourile solare ale navei se pot folosi pentru a produce energie. În plus, Shackleton este o regiune bogată în apă înghețată pe care Blue Moon o poate transforma în combustibil.

Zvonurile aduc în discuție posibilitatea ca prima misiune să aibă loc în luna iulie a anului 2020, dar acest lucru nu poate fi realizat în lipsa unui parteneriat cu NASA.

Din acest motiv, rămâne de văzut dacă ideile companiei vor prinde contur, mai ales că ele ar putea contrasta cu planurile proprii ale NASA. Recent, organizația aerospațială și-a anunțat intenția de a lansa o navă spațială pe orbita Lunii. Deși această intenție se aseamănă cu cea a companiei Space X, corporația privată își propune să ducă în jurul lumii doi cetățeni dispuși să plătească în schimb o sumă exorbitantă și nu doi astronauți pregătiți special pentru asta.

În final, deși planul celor de la Blue Origin de a compune o așezare pe suprafața Lunii este un lucru greu de conceput și de realizat, acesta este totuși un obiectiv pe care așteptăm cu nerăbdare să îl vedem împlinit.