25 sept. 2016 | 15:48

NASA va trimite oameni pe Marte, începând o nouă cursă spațială

ACTUALITATE
NASA va trimite oameni pe Marte, începând o nouă cursă spațială

Deși cel mai ambițios plan de a trimite oameni pe Marte este o inițiativă privată, NASA ar putea avea propriul program spațial dedicat acestui scop.

Senatul Statelor Unite a reușit să introducă un lege care va aloca bani către NASA, cu scopul de a trimite oameni pe Planeta Roșie. Republicanii și Democrații din comitetele de comerț, știință și transport s-au pus de acord cu acest proiect bipartizan și vor să ofere NASA nu mai puțin de 19,5 miliarde de dolari în 2017.

”Am văzut în trecut importanța stabilității și predictibilității în cadrul NASA și al explorării spațiale – schimbările de administrație cauzează un haos când un program major este anulat”, afirmă senatorul republican Ted Cruz, inițiatorul proiectului.

NASA Transition Authorization Act of 2016 oferă 19,5 miliarde de dolari în anul fiscal 2017, dar trebuie să treacă de Senat. Bugetul alocat este același cu cel aprobat de Camera Reprezentaților și ceva mai mare decât cel propus de comitetul de alocare al Senatului. Administrația Obama a propus, de asemenea, alocarea a 19 miliarde de dolari pentru NASA.

Senatul nu va oferi acești bani către NASA doar de dragul ideii de explorare. Legea reprezintă o provocare, de fapt. Aceasta necesită ca NASA să aibă un scop oficial de a trimite o navetă spațială cu oameni pe Marte în următorii 25 de ani, conform futurism.com.

Legea alocă fondurile pentru diverse componente ale NASA. Astfel, 4,5 miliarde de dolari merg către explorare, aproximativ 5 miliarde de dolari sunt destinați operațiunilor spațiale, iar 5.4 miliarde de dolari sunt alocați pentru cercetare. Noua lege nu renunță la ideea controversată a NASA de a trimite oameni pe un asteroid și de a colecta probe, până în 2021.

Bill Nelson, senator democrat în comitetul de comerț consideră că ”la 55 de ani după ce Președintele Kennedy a provocat națiunea să trimită un om pe Lună, Senatul provoacă NASA să trimită oameni pe Marte. Prioritățile din această lege marchează începutul unei noi ere spațiale americane.”