Google a găsit, în sfârșit, soluția prin care nu-ți vor mai fi colectate unele date personale

de: Daniel Ștefan
15 01. 2019

Google nu va mai permite aplicațiilor să-ți colecteze anumite date personale în scopul propriu. Este, în sfârșit, o veste bună pentru tine, ca utilizator, dar nu înseamnă că Google n-are voie să-ți colecteze date în continuare.

Anunțul a fost făcut pe Android Developers Blog, pe 14 ianuarie, iar restricția se va aplica tuturor aplicațiilor pe care le găsești în Play Store, dacă folosești un telefon cu Android.

Anunțul publicat acum, la începutul noului an, este doar un memento din partea Google pentru dezvoltatori, pentru că restricția le-a fost adusă la cunoștință încă din luna octombrie 2018.

Pe scurt, nicio aplicație nu va mai avea voie să-ți colecteze date ca SMS-uri și informațiile din jurnalul de apeluri, atunci când vrei să le descarci din Play Store.

Evident, gigantul din Mountain View nu-ți poartă ție de grijă, cât vrea mai degrabă să fie pusă compania la adăpost când vine vorba de datele personale ale utilizatorilor. Pe cei de la Google nu-i interesează că-ți sunt ție folosite informațiile de diverse aplicații, mai mult sau mai puțin dubioase, dar nu vor ca acest procedeu să aibă loc prin intermediul Play Store. Eventual, aplicațiile te vor pune să-ți exprimi ulterior acordul pentru a le da anumite permisiuni.

În cazul în care o aplicație folosește în mod abuziv datele tale personale, s-ar putea ca Google să fie și ea sancționată.
Prin urmare, Google nu face pe bunul samaritean, dar măsura ar putea fi foarte utilă pentru utilizatori, pentru că toate aplicațiile care nu-i respectă această condiție, vor fi excluse din magazinul online.

În luna octombrie a anului trecut, gigantul american le-a dat dezvoltatorilor 90 de zile pentru a revizui permisiunile pe care le cer prin Play Store.

Fără îndoială, o mulțime dintre ele continuă să încalce regula, dar recunosc că în ultimele săptămâni, niciuna dintre aplicațiile pe care le-am descărcat (peste 20) n-au mai cerut permisiunea pentru SMS-uri și apeluri. Evident, am descărcat doar aplicații sigure, dar unele dintre ele cereau cândva astfel de date personale.

Asta demonstrează că dezvoltatorii n-au neapărat nevoie de acele informații, chiar dacă ești mințit adesea cu argumentul că le colectează din motive obiective și necesare.

Google și-a ales cu atenție termenii și condițiile când vine vorba de datele private, pentru a nu pica în aceeași “plasă” ca Facebook, prin scandalul Cambridge Analytica.