Dezvăluiri despre Facebook: încă vinde angro date personale

Dezvăluiri despre Facebook: încă vinde angro date personale

Facebook a continuat să-ți folosească datele personale, atât ale tale, cât și ale prietenilor tăi, chiar și după ce a promis că nu o va mai face. Nu e chiar de mirare, dar parcă unii chiar începuseră să-și recapete încrederea în companie.

Informația a apărut pe 8 iunie în Wall Street Journal și se pare că Facebook a folosit chiar mai multe date personale decât înainte. Acum, rețeaua socială s-a folosit de datele prietenilor tăi și le-a furnizat unor companii în scop comercial, bineînțeles. Chiar și după scandalul Cambridge Analytica și după ce te-au amețit cu GDPR-ul, reprezentanții Facebook au făcut tot ceea ce știu mai bine.

Preluarea și diseminarea informațiilor s-a făcut în urma unor acorduri semnate cu mai multe companii, prin care conveneau să le fie furnizate date despre prietenii utiliztorilor Facebook. Deci, tu poate nu ai nicio treabă cu compania respectivă, poate nici n-ai auzit de ea, dar prietenii tăi s-ar putea să fi fost direcționați către ele. Iar când spunem date personale, ne referim la numerele lor de telefon și un așa-numit friend link, care arată câtă comunicare și conectivitate a existat între utilizatori și prietenii lor.

Această descoperire produce iar o gaură în imaginea și așa ciuruită a Facebook și asta pentru că și-a încălcat proprii termeni și condiții, din nou, chiar după ce a spus că nu o va mai face. Nu e ca și cum ar fi trebuit să-ți pui prea multe speranțe în promisiunile lor, dar vorbim totuși de un cadru legal ce ar trebui respectat.

Facebook a încheiat astfel de înțelegeri cu Royal Bank of Canada, Nissan, ambele promovate pe rețeaua socială, și Nuance Communication, care lucra cu Fiat. Un purtător de cuvânt al Facebook apără companie și spune că acordurile erau deja încheiate când a început campania GDPR, dar ne asigură că de când au promis să nu mai furnizeze datele personale ale utilizatorilor, au trimis tot mai puține către acele companii.

Recent, s-a mai descoperit că Facebook are încheiate acorduri similare încă din 2010 și cu Huawei, despre care administrația Trump crede că e o amenințare la adresa securității naționale americane. Periculos sau nu, cert e că-i profitabil, așa că Facebook le-a vândut și chinezilor informațiile tale. Alte nume mari de companii care au luat ca de pe tavă date sunt Lenovo, Oppo și TCL.

Citește și:
Sursa: Gizmodo