Cum bagi cardul în Apple Pay și ce bănci te lasă să plătești cu iPhone
Apple Pay a fost lansat oficial în România și sunt câteva bănci locale care te lasă să-ți bagi cardul în aplicația Apple. Sunt doar câțiva pași simpli pe care să-i urmezi.
În mai, ING Bank și Banca Transilvania s-au lăudat că vor oferi suport pentru Apple Pay. Din 26 iunie, serviciul e oficial în România. Funcționează cu mai multe bănci locale, dar și cu Revolut, dacă ai un astfel de card. Ca să poți plăti doar cu iPhone sau cu Apple Watch, ai câțiva pași de urmat.
Cum bagi un card în Apple Pay
În cazul în care ai folosit până acum Apple Wallet, știi cam cum funcționează. Dacă nu, e timpul să te familiarizezi. Ca să folosești Apple Pay, lansează aplicația Wallet și apasă pe butonul Add Card. Selectezi banca sau serviciul care a emis cardul (dacă îl ai deja introdus în App Store, îl ia automat). Apoi, fie introduci datele de pe card manual, fie îl scanezi și mai introduci codul CVS de pe spate.
Primești un cod de confirmare prin SMS, luat automat în aplicație, și asta e tot. Mai trebuie să știi că în cazul Revolut poți doar să intri în aplicaţie şi să folosești funcția „Add to Apple Wallet”.
Pe ceas lansezi aplicația, cauți Wallet în meniu și selectezi cardul. Apeşi „Add”, primești cod prin SMS și gata.
Când vine vorba de plată, apeşi de două ori pe butonul Power al dispozitivului, iar pe telefon te autentifici cu Face ID sau Touch ID. Sigur, poți introduce și PIN, dacă folosești opțiunea asta. Pe Watch, dacă ai PIN, dar deja l-ai activat când l-ai pus la mână, funcționează fără să-l mai ceară încă o dată. Dacă ai mai multe carduri, îl alegi pe cel pe care îl doreșți. Apropii telefonul sau ceasul de POS și plata e contactless.
Băncile și serviciile care oferă suport sunt: ING Bank, Banca Transilvania, UniCredit Bank, Edenred, Monese, Orange Money și Revolut. Ar trebui să mai vină și de la BCR și, eventual, alte bănci de pe piață.
Banca Transilvania și ING Bank au introdus încă din 2018 plata cu telefonul, dar doar pe telefoane Android. BT s-a dus mai departe și-a adăugat un sticker pentru iPhone, dar contra cost, în loc de Apple Pay (că nu era suport).
Despre plățile mobile, ING Bank susține că 92% din terminalele POS acceptă tranzacțiile contactless (implicit Apple Pay), iar 73% din cardurile deținute de români sunt contactless. Această bancă susține că 89% din totalul tranzacțiilor la POS din decembrie 2018 au fost de tipul tap&pay. Iar de acum ai și opțiunea cu Apple, pe iPhone sau Watch.