Cum se bombardează corect un asteroid care vine spre Pământ

de: Daniel Ștefan
24 03. 2019

Bombardarea unui asteroid care s-ar îndrepta spre Pământ nu e chiar atât de simplă și nici cum ai văzut în filme. Asteroidul trebuie bombardat corect, dacă vrem să evităm o catastrofă.

Filmul Armagedon, cu Bruce Willis în rol principal, a imaginat un scenariu cât se poate de pozitiv (mai puțin pentru personajul lui Willis) în cazul în care viața pe Pământ ar fi pusă în pericol de impactul iminent cu un asteroid. Îi dăm bomba nucleară și gata, se rezolvă.

În realitate, oamenii de știință spun că un asemenea scenariu n-ar salva deloc omenirea. Dacă asteroidul este colosal, fie bomba nucleară nu l-ar afecta, fie l-ar sparge în mii de fragmente la fel de periculoase pentru planetă.

Cum salvăm omenirea de un asteroid

Până în acest moment, cercetătorii au gândit trei metode de apărare a Pământului în cazul în care un asteroid s-ar îndrepta spre noi. Bombardarea nucleară este una dintre ele, dar nu așa cum te-ai aștepta sau cum ai văzut în filmul cu Bruce Willis. Să luăm metodele pe rând:

Prima va fi testată peste trei ani. În iunie 2021, NASA are planificată o misiune de lansare a unei bombe nucleare spre un asteroid pentru a-i schimba traiectoria. Scopul nu este, deci, să-l pulverizeze, ci să-l facă să se lovească de altul. Impactul ar urma să aibă loc în 2022.

A doua metodă presupune utilizarea gravitației pentru a „remorca” ușor un asteroid periculos și a-l respinge în mod natural. Evident, poate presupune tot utilizarea bombei nucleare pentru a-i schimba traiectoria, dar pentru a-l direcționa spre o altă planetă sau satelit natural care exercită gravitație.

Cea de-a treia metodă implică bombardarea directă a asteroidului pentru a-l încetini. E valabil pentru asteroizii cu diametru de un kilometru sau mai mare.

Detonarea „gentilă”

După cum vezi, toate metodele presupun același rezultat: schimbarea traiectoriei unui asteroid. Altă soluție nu există, deci nu trebuie să te îmbraci în costumul de astronaut, să „plantezi” bomba pe asteroid și apoi să-l bubui.

Uneori, pentru a schimba velocitatea unui asteroid printr-o explozie nucleară, nici nu e nevoie să-l lovești în plin.

Detonarea poate avea loc în preajma lui, iar radiațiile emanate îi vor încinge o parte din suprafață până când se va rupe. Cu cât devine mai mic, cu atât va fi mai lent, iar Pământul are suficient timp să „ferească” de pericol.