NASA a fotografiat boom-ul sonic, iar imaginile sunt fabuloase

NASA a fotografiat boom-ul sonic, iar imaginile sunt fabuloase

NASA a surprins în imagini impresionante boom-ul sonic al unor avioane supersonice. Un fenomen invizibil a devenit, acum, vizibil, ca să admiri legile fizicii.

În mod normal, boom-ul sonic nu poate fi decât auzit, dar NASA a utilizat echipament foto performant pentru a surprinde nevăzutul. În sfârșit, ai dovada că și lucrurile invizibile există. Trebuie doar să privești prin lentilele potrivite.

Pentru a realiza acele fotografii, specialiștii NASA au avut nevoie de o aeronavă specială, B-200, care să le permită să fie la același nivel cu avioanele supersonice, dar să fie suficient de stabilă cât să surprindă imaginile perfecte.

nasa boom sonic

Echipamentul foto utilizat este capabil să facă până la 1.400 de cadre pe secundă, timp de trei secunde. Este unul folosit doar în astfel de situații, unde nici măcar cel mai performant aparat DSLR sau mirrorless nu-ți este util.

NASA și planul de a revoluționa aviația

„Vedetele” acestui spectacol fotografic au fost două avioane supersonice de tip Northrop T-38, iar întreaga acțiune s-a petrecut la peste 9.000 de metri altitudine.

Cea mai dificilă manevră a fost ca ambele avioane să zboare atât în formație, cât și la viteză supersonică, simultan. Doar cei mai buni piloți ai NASA sunt capabili de astfel de performanțe. Distanța pe care o vezi între cele două aeronave este de nici zece metri.

nasa boom sonic

În ceea ce privește tehnica vizuală de a face boom-ul sonic vizibil, aceasta se numește Air-to-Air Background Oriented Schlieren (AirBOS). Pentru dezvoltarea ei a fost nevoie de mai mult de zece ani, dar efortul a meritat.

Ai putea spune că e din aceeași categorie cu „vederea” termică, doar că această tehnică îți permite să vezi sunetele, chiar și acel boom sonic care te asurzește și te impresionează de fiecare dată la spectacolele aviatice.

NASA va utiliza același sistem și pentru a testa un avion capabil să atingă viteza supersonică fără să producă acel boom sonic.

Sursa: PetPixel