Actualizările la Windows 10 te scot la pensie, dar există o soluție să te enervezi mai puțin

de: Alexandru Puiu
15 03. 2019

Majoritatea utilizatorilor de PC-uri folosesc în 2019 un sistem cu Windows 10. Aproape toți sunt nemulțumiți de mecanismul de update și modul în care actualizările îți strică ritmul de lucru.

Windows 10 este complet diferit față de orice alt sistem de operare lansat de Microsoft în ultimele trei decenii. Nu este vorba doar de modificări de interfață sau interacțiune cu periferice. Modul în care inginerii gigantului din Redmond au gândit acest SO nu are nicio legătură cu Windows 8, Windows 7 sau alt Windows mai vechi.

Problema majoră cu modul în care funcționează și se actualizează Windows 10 ține de lipsa de transparență. Oficialii companiei americane nu au făcut eforturi prea mari pentru a explica de ce există atât de multe categorii de update-uri cu care te confrunți săptămânal.

În plus, unul din zece utilizatori a auzit scenariul că acesta ar putea fi ultimul Windows lansat vreodată, deși s-a vehiculat destul de mult acest scenariu.

Nu mai există alt Windows după 10, împacă-te cu el

În opinia mea, ca să te enerveze mai puțin actualizările la Windows 10, trebuie să le înțelegi mai bine și trebuie să te implici un pic mai mult în procesul de instalare. Cei de la Microsoft au insistat pe faptul că acesta va fi ultimul Windows lansat vreodată, deoarece schimbările semnificative de versiune vor fi lansate gratuit sub forma unor Feature Updates, vechile service pack-uri.

Acest sistem a fost adoptat de mult timp de către Apple, o dată cu lansarea OS X Snow Leopard. De aproape un deceniu, posesorii de Mac-uri au acces gratuit permanent la ultima versiune de macOS. Pentru o perioadă de tranziție, anumite versiuni de macOS s-au comercializat contra cost, dar au fost gratuite pentru cei care aveau deja un mac și își făceau update fără nevoia unui suport fizic de instalare – DVD sau stick USB.

Trecând însă peste practicile concurenței, Microsoft a adoptat aceeași rețetă cu Windows 10. Noul sistem de operare este și va rămâne gratuit și peste cinci ani, cu condiția să fi cumpărat prima versiune sau să fi profitat de upgrade-ul gratuit pe o perioadă limitată de la Windows 7 sau Windows 8 la 10. Update-urile majore de peste an care schimbă numărul versiunii, precum October Update sau Fall Update sunt echivalentul vechilor schimbări de variantă.

E ca și cum ai trece de la Windows 10 la Windows 10.1 sau 10.2, dar cei de la Microsoft nu au vrut să te încurce în versiuni. În practică, tot se schimbă numărul versiunii, dar acest detaliu nu este evident pentru orice profan pentru că nu este scris în foarte multe locuri. Ca referință, cea mai nouă variantă de Windows la momentul redactării acestui material este 1809.

Nu te mai enervează update-urile la Windows 10, dacă știi când vin

Deși par aleatorii, actualizării de Windows 10 nu sunt deloc așa. În practică, PC-ul tău verifică în fiecare zi conexiunea cu serverele Microsoft pentru a vedea dacă a apărut ceva nou. Acest proces se întâmplă în fundal, fără niciun fel de intervenție din partea ta și, de cele mai multe ori, se reflectă în instalarea unor update-uri care nu necesită repornirea sistemului.

Ca referință, Microsoft defazează un pic momentul exact al verificării conexiunii cu serverul companiei pe întregul mapamondul pentru a nu-și aglomera ferma de servere. Deși nu ai crede, există foarte multe zile în care nu se lansează nimic nou, dar există perioade și perioade.

În funcție de descoperirea anumitor amenințări cibernetice, Windows Defender, antivirusul gratuit oferit de Microsoft poate beneficia de definiții noi de mai multe ori într-o singură zi. Acelea sunt mici, se instalează fără să apeși pe nimic și sunt neglijate complet în cazul în care folosești un alt antivirus decât Defender.

Dacă vrei să verfici pentru tine când au fost instalate ultimele actualizări la antivirus, fă click pe Start, intră la Settings, optează pentru Update & Security și deschide Windows Update. La View Update History, există o secțiune intitulată Definition Updates. Ar trebui să te confrunți cu o fereastră similară cu cea de mai sus în care vei vedea instalările încununate de succes și tentativele eșuate de update.

Windows 10 vine la pachet cu toate driverele de care ai nevoie

În funcție de vârstă, poate ai uitat de vremea în care te chinuiai să găsești un driver la o placă video sau placă de sunet, pentru că abia ți-ai instalat Windows-ul și nu-ți poți folosi computerul la capacitate maximă. Driverele sunt mici elemente software care facilitează interacțiunea dintre componente hardware precum o imprimantă și sistemul de operare.

Windows 10 îți găsește și îți instalează automat 95% dintre driverele de care ai nevoie. Deși vestea este îmbucurătoare, asta înseamnă că driverele respective sunt actualizate ocazional și, în funcție de producătorul componentei hardware sau de diverse vulnerabilități care au fost descoperite în timp, s-ar putea să fii nevoit să-ți repornești sistemul pentru a încheia instalarea. Nici respectivul restart nu este obligatoriu. Există o evidență pentru actualizările de drivere pe care le găsești după ce faci click pe Start, scrii Update, alegi Windows Update din rezultate și optezi pentru View Update History.

Actualizările ”cumulative” sunt un pic mai mari și acestea se reflectă de cele mai multe ori în nevoia repornirii sistemului, dar nu sunt dese. Doar o singură dată pe lună, în a doua zi de marți a lunii, Microsoft publică un așa numit Quality Update. A doua zi de marți este o tradiție pentru update-urile gigantului din Redmond și este intitulată Patch Tuesday.

Dacă nu-ți faci un obicei din instalarea actualizărilor regulate, încearcă să ai în vedere această dată din fiecare lună pentru a-ți instala un update mare care le integrează pe toate cele care au fost mai mici și, din varii motive le-ai ratat. Așa, îți vei reporni sistemul în funcție de tine, când ești tu disponibil, pentru că acele actualizări modifică fișiere ce nu pot fi atinse cât rulează sistemul de operare.

În teorie, există și alte actualizările intitulate C updates sau D updates, lansate în săptămânile trei și patru ale lunii. În practică însă, cu acelea nu te vei confrunta decât luna viitoare, în a doua zi de marți, dacă nu apeși pe butonul Check for Updates în interfața Windows Update.

Actualizările majore vin o dată la șase luni

De două ori pe an, Microsoft lansează un update major intitulat Feature Update. Acesta are de obicei un nume și include schimbări importante de funcționalitate și, ocazional, de interfață. Poate veni la pachet cu progrămele noi în Windows 10 sau cu teme pentru întreaga interfață.

O poză nouă de tapet reprezintă de asemenea o posibilitate. În orice caz, de cele mai multe ori, un Feature Update îți face Windows-ul mai rapid și nu trebuie neglijat.

Din cauza schimbărilor mai mult sau mai puțin radicale, aceste service pack-uri sunt însă propagate în etape. Nu ajung la toți utilizatorii în același timp și nici nu sunt disponibile pentru toate configurațiile hardware. Cei mai mulți, ”forțează” instalarea lor prin același click pe Check for Updates pe care l-am menționat mai sus.

În final, aceste actualizări nu doar că durează foarte mult să se instaleze, dar s-ar putea să te streseze cu repornirea forțată a computerului. În orice caz, în mod realist, o astfel de actualizare de două ori pe an este rezonabilă. E ca și cum îți dedici timp o dată la câteva luni să-ți scanezi PC-ul de viruși. Niciodată nu ai avea chef de așa ceva, dar este o practică sănătoasă pe care ar fi bine să o ai în vedere.

Ca idee, mai există și așa numitele actualizări de urgență, care ignoră orice regulă și sunt menite să remedieze găuri de securitate cu un risc major de propagare în masă. Acelea sunt însă foarte rare, dar, din păcate, necesită repornirea sistemului pe care ai vrea să o eviți cu tot entuziasmul.

În final, Microsoft a făcut o treabă foarte bună cu Windows 10 și cei mai mulți dintre cei care l-au experimentat sunt mulțumiți. Din acest motiv, este și foarte popular. Problema cu actualizările agresive, deși deranjantă, este menită să te scape de probleme grave și foarte grave.

Dacă nu ai auzit de atacuri cu ransomware în masă pe sisteme cu Windows 10, motivul are legătură cu acele update-uri de care nu poți să scapi. Ar fi fost ideal ca Microsoft să te forțeze să-ți instalezi update-urile și pe Windows 7, dar acum este prea târziu. Mai bine ai renunța la el și ți-ai instala Windows 10.