Creatorul WhatsApp pleacă de la Facebook, că nu-i place ce face rețeaua

de: Andreea Cuzub
02 05. 2018

Jan Koum, cofondatorul și CEO-ul WhatsApp, a anunțat că va pleca de la Facebook, la aproape patru ani după ce rețeaua socială a achiziționat aplicația de mesagerie pentru 19 miliarde de dolari.

Primele informații despre plecarea lui Koum au fost date de „Washington Post”, iar acum acestea au fost confirmate de Koum printr-o postare pe Facebook.

Potrivit postării, plecarea lui Jan Koum este rezultatul neînțelegerilor dintre Facebook și WhatsApp. Printre acestea se numără viziunea diferită de strategie și tentativele Facebook de a folosi datele personale și de a slăbi criptarea.

Pe lângă asta, Facebook și WhatsApp au mai avut câteva dezacorduri legate de utilizarea reclamelor. Jan Koum a declarat că este timpul să meargă mai departe. „A trecut aproape un deceniu de când Brian și cu mine am pornit WhatsApp și a fost o călătorie extraordinară alături de cei mai buni oameni”, a spus acesta.

Co-fondatorul WhatsApp spune că vrea să facă și alte lucruri care îl pasionează și care nu țin de tehnologie, iar aici se referă la mașinile sale și la frisbee.

Cu toate că e greu de  crezut, cei de la „Washington Post” spun că decizia acestuia a fost luată înainte de scandalul Cambridge Analytica. Dar este evident că timing-ul merită luat în considerare și că Jan Koum nu a plecat doar pentru că nu avea destul timp să se joace frisbee.

Pe lângă acesta, Brian Acton, celălalt co-fondator al WhatsApp și-a exprimat foarte clar nemulțumirea față de Facebook. După ce a părăsit compania în noiembrie, acesta a sfătuit utilizatorii să își șteargă conturile de Facebook și a donat 50 de milioane de dolari companiei Signal, un concurent al Facebook. În plus, în luna martie, s-a zvonit că și Alex Stamos, directorul de securitate al companiei, cocheta cu ideea de a pleca.

Facebook a achiziționat WhatsApp în 2014, pentru suma de 19 miliarde de dolari. Serviciul a devenit popular deoarece nu stochează mesajele utilizatorilor, iar co-fondatorii s-au opus mereu reclamelor.