Vaccinul împotriva dependenței de droguri poate salva multe vieți

de: Nicoleta Apostol
22 02. 2018

Pe măsură ce consumul de opiacee (substanțe chimice heterogene naturale și sintetice înrudite cu morfina) crește de la o zi la alta, sunt necesare noi tratamente ca să ajute dependenții. Mai multe grupuri de cercetători lucrează la dezvoltarea de vaccinuri împotriva dependenței de droguri, în special a heroinei.

În Statele Unite ale Americii, 115 de persoane mor zilnic în urma unei supradoze de droguri. Această realitate dură trage semnale de alarmă. Știm că dependenții se luptă cu drogurile și, de cele mai multe ori, nu au câștig de cauză. Astfel e că nevoie de câteva instrumente care să-i ajute.  În plus, și unele analgezice opioide prescrise în exces de medici afectează mai mult decât se credea.

Unele practici de acest fel sunt legale, dar se instalează dependența. Când nu mai pot cumpăra analgezice pe bază de prescripție, pacienții sunt tentați să le obțină ilegal, din stradă. Cel mai frecvent înlocuitor este heroina.

Dependența de droguri este greu de tratat. Dependențele care încep ca urmare a luării medicamentelor prescrise legal, adesea ca tratament pentru durerea severă sau cronică, sunt din ce în ce mai frecvente. Acesta este motivul pentru care cercetătorii au încercat să găsească noi căi pentru tratarea dependenței de droguri.

O echipă de la Institutul de Cercetare Scripps a publicat lucrările sale privind dezvoltarea unui posibil vaccin pentru tratarea dependenței de heroină. Ideea din spatele vaccinului este cunoscută încă din anii ’70.

Vaccinul anti-heroină ar forța organismul să creeze anticorpii. Ei ar împiedica drogul să traverseze bariera hemato-encefalică. Teoria care stă la baza lucrării este că dacă un consumator de droguri nu mai simte efectul medicamentului, ar fi mult mai puțin probabil ca acesta să recidiveze.

Alte echipe de cercetare lucrează la vaccinuri similare care ar putea fi folosite pentru a trata persoanele dependente de cocaină. În plus, cercetătorii speră să găsească o formulă și pentru dependența de nicotină, ceea ce ar ajuta fumătorii.  Fie că e vorba de analgezice de opiacee cu prescripție medicală, heroină, cocaină, nicotină sau alcool, nevoia de metode noi și inovatoare care să trateze aceste dependențe severe este din ce în ce mai mare.

În prezent, cea mai mare provocare este ca aceste metode să treacă de studiile clinice, deci să funcționeze la om. În timp ce ele s-au dovedit eficiente la șoareci, rezultatele celor câtorva studii clinice sunt dezamăgitoare. Chiar și așa, eșecul lor poate fi succesul altora. Asta pentru că oamenii de știință vor îmbunătăți ceea ce nu a mers și, într-un final, vom avea un astfel de vaccin.