07 nov. 2017 | 07:30

De ce saliva umană este un analgezic mai bun decât morfina

ȘTIINȚĂ
De ce saliva umană este un analgezic mai bun decât morfina

Ai luat până acum vreun analgezic pe bază de salivă umană? Un studiu recent sugerează că ai putea în viitor.

Durerea este o senzație esențială. Cum spun bătrânii: ”Simți că ai”. Nu e chiar o explicație științifică, dar are puțină logică. Senzorii nervilor cu terminații în piele, țesuturile și organele emană în corp substanțe chimice, care sunt eliberate din celule după leziuni tisulare. Fibrele acestor nervi ajung la sistemul nervos central, activând neuronii din măduva spinării, care, la rândul lor, se conectează și activează neuronii dintr-o parte a creierului cunoscută sub numele de cortex cerebral.

Cortexul oferă percepția conștientă de durere. În timp ce durerea este esențială pentru supraviețuire, dar și pentru o sănătate bună, dacă nu ai tendințe masochiste, prea multă durere nu este un lucru bun. Mai ales dacă persistă.

De-a lungul istoriei s-au căutat substanțe pentru a atenua durerea. Cele mai puternice analgezice sunt opioidele. Morfina, derivată din macul de opiu, este un opioid cunoscut de alchimiști și medici de secole. Morfina a fost unul dintre primele medicamente și a fost disponibil într-o formă farmacologică pură din 1817.

Saliva nu creează dependență, la fel ca morfina

 Deci ce are totul de-a face cu salivă? În 2006, o peptidă numită opiorfină a fost  găsită în saliva umană de  către cercetătorii de la Institut Pasteur International din Paris, Franța. Opiorfinul seamănă cu encefalina, dar în loc să se lege de receptorii opioizi pentru a inhiba activitatea, ei împiedică spargerea enkefalinelor. Astfel, cantitatea de enkefalină – analgezicele naturale ale organismului – este mărită, iar semnalele de durere sunt blocate.

Opiorfinul ar trebui să funcționeze numai în locurile în care encefalina este eliberată activ și nu afectează alte sisteme neuronale. Deci, spre deosebire de opioidele convenționale, ar avea doar un efect localizat. În teorie, ar avea același efect asupra durerii, dar fără efectele secundare nedorite mai mari, cum ar fi dependența, toleranța la utilizarea pe termen lung și respirația suprimată.

O problemă este că opiorfinul ar fi defalcat în sistemul digestiv sau în sânge, astfel încât nu ar fi capabil să ajungă la anumite locuri din organism pentru a bloca durerea. Astfel, cercetătorii de la Institut Pasteur au colaborat cu o companie, Stragen, pentru a crea o versiune modificată a opiorfinei numită STR-324, menită să-i sporească stabilitatea. STR-324 ar trebui să poată fi administrat oral sau intravenos, deși până în prezent este testată doar o formă injectabilă.

Studiul echipei privind durerea postoperatorie, a arătat că STR-324, atunci când este injectat, este eficient în blocarea durerii la șobolani. În cursul acestui an, compania care dezvoltă STR-324 va testa pentru prima dată medicamentul pe oameni. Dovezile actuale sugerează că STR-324 va funcționa bine pentru anumite tipuri de durere, atunci când este injectat.