Un nou vaccin ne-ar putea face imuni la heroină și alte opioide

Un nou vaccin ne-ar putea face imuni la heroină și alte opioide

Un nou vaccin care ar putea rezolva problema dependenței de heroină și opioide este deja în lucru.

Statele Unite se confruntă cu o adevărată criză a dependenților, cel puțin 60.000 de persoane murind din cauza supradozelor doar în 2016. Un nou vaccin, care ar face creierul imun la asemenea substanțe, ar putea fi cheia rezolvării crizei opioidelor.

Vaciinul oferă protecție împotriva heroinei și a fentanilului este în curs de dezvoltare de către o echipă de cercetători din SUA și ar putea rezolva problema dependenței, dar și a supradozelor fatale.

Descoperirile au fost prezentate la o întâlnire a American Chemical Society și sunt cele mai noi progrese din cadrul unei abordări controversate a tratării dependenței – folosirea vaccinurilor pentru a neutraliza efectele drogurilor.

Deși investigațiile se desfășoară încă de acum 40 de ani, cercetătorii spun că popularizarea opioidelor sintetice înseamnă că un astfel de vaccin ar putea fi mai util ca niciodată. Produsele sintetice sunt mai ușor de produs, atât din punct de vedere logistic, cât și financiar, ajungând să fie chiar și de 10.000 de ori mai puternice decât morfina.

Problema principală a creării unui vaccin este că moleculele din opioide nu sunt recunoscute de sistemul imunitar al corpului, care nu face nimic pentru a le combate. Vaccinul conține molecule similare cu cele ale opioidelor, care au atașate proteine de care anticorpii se pot lega.

Odată ce sistemul imunitar este antrenat cu câteva vaccinuri, acesta va învăța să recunoască structuri moleculare similare cu ale opioidelor și va trimite anticorpi care vor lupta împotriva acestora.

Cercetătorii au testat vaccinul pe șoareci și pe maimuțe, însă rezultatele nu au fost verificate până acum. Cu toate acestea, echipa speră ca în viitorul apropiat, să aibă posibilitatea de a efectua astfel de teste și pe oameni, pentru a înțelege cum funcționează vaccinul în corpul uman.

Etichete: