Documentarul Netflix despre cealaltă față a CIA: crime, droguri și torturi

Netflix pregătește o producție care n-o să te plictisească, în care bordează teme actuale, ca drogurile, crimele, CIA și teorii ale conspirației. În plus, povestea este adevărată, deși dificil de digerat.

Cel mai recent documentar al lui Errol Moris, Woemwood, nu este chiar o revelație printre celelalte filme Netflix, dar se detașează ușor prin povestea și cazul unei familii, care caută răspunsuri la moartea subită a unuia dintre membrii ei, după ce s-a angajat la CIA. În orice caz, Wormwood va fi un documentar emblematic pentru cel mai popular serviciu de streaming, dar tu vei decide asta, după ce tragi cu ochiul la trailer și la poveste în sine.

Totul începe ca o conspirație, nimic nou. Dar, după ce sapi mai adânc, observi că lucrurile merg puse cap la cap și că ceva nu este în regulă. Cam așa începe documentarul Netflix, care-l prezintă pe Frank Olsen, cel care s-a alăturat altor oameni de știință din cadrul Agenției Centrale de Informații, chiar înainte de Ziua Recunoștinței din 1953.

După nici nouă zile, acesta este găsit în camera sa de hotel din New York fără suflare. CIA și raportul oficial al poliției au susținut că a fost o sinucidere, dar familia lui Olsen nu pune botul, cum s-ar spune. Olsen a fost om de știință, care a studiat războiul biologic și a lucrat pentru CIA înainte de a-și da duhul.

Din 15 decembrie vei vedea această poveste în care Errol Morris se va folosi de cazul lui Olson și, implicit, moartea sa, ca punct de referință, pentru a vorbi despre comportamentul fără scrupule al agențiilor american de informații. De la începutul anilor 1950 și până prin 1970, CIA a folosit droguri psihoactive și tortură în încercarea lor de a controla mintea oamenilor. Agenția a administrat doze nesăbuite cu diethylamidă și acid lizergic (LSD) și heroină, plus torturarea celor care sufereau de schizofrenie.

Documentarul poate fi legat de teorii ale conspirației, dar sunt adevărate. CIA a distrus majoritatea înregistrărilor sale și a tăcut. Potrivit familiei lui Olsen, acesta a fost unul dintre criticii sistemului. Pe 15 decembrie vei asista la povestea lui Morris, completată de dramatisme, interviuri cu familia lui Olsen, dar și cu foști agenți CIA.

18:18 05.12.2017
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video