Trump vrea să omoare traficanții de droguri, că atât a înțeles despre viață
Donald Trump vrea cu orice preț să elimine problema drogurilor, iar cea mai „ingenioasă” metodă cu care a venit este să îi omoare pe traficanți.
„Unele țări au o pedeapsă foarte, foarte aspră – pedeapsa supremă”, a spus el, cu privire la politica președintelui Rodrigo Dueterte din Filipine. Acesta din urmă a declarat că ar fi fericit să îi măcelărească pe traficanții de droguri – declarație lăudată de Trump, care a spus că țările care ucid traficanții o duc mult mai bine decât SUA.
Deși președintele Statelor Unite crede cu tărie că executarea traficanților va rezolva problema drogurilor, istoria ne spune altceva. Din 1988, autoritățile din Iran au ucis 10.000 de oameni pentru infracțiuni cu droguri. Cu toate astea, problema drogurilor din Iran are proporții mai mari decât aproape oriunde altundeva din lume.
„Acești oameni pot ucide 2.000, 3.000 de oameni și nu li se întâmplă nimic”, a zis Trump. Cu toate astea, majoritatea vânzărilor de droguri sunt de 10 sau 20 de dolari și sunt adeseori realizate de deleri care încearcă să facă bani pentru a cumpăra și ei droguri fără să fie nevoiți să recurgă la furt.
„Întreaga treabă nu are sens”, a spus Philippe Bourgois, profesor de antropologie la University of California din Los Angeles. „Majoritatea largă a oamenilor care fac tranzacții din mână în mână sunt ei înșiși dependenți”.
Mai mult, tranzacțiile de 10 sau 20 de dolari nu sunt tocmai tentative de omor, așa cum ar fi considerate dacă ar fi implementată o politică de pedepsire cu moartea a traficanților. „Oamenii care vând droguri nu vor să își omoare clienții”, a spus Widney Brown, director managerial la Drug Policy Alliance. „Ei încearcă să facă bani pe piața neagră”.
Ideea executării traficanților de droguri nu este prima măsură extremă sugerată de Trump. La începutul lui martie, el a planificat o întâlnire la Casa Albă cu cei mai importanți directori din industria jocurilor video, pentru a-i convinge să reducă nivelul de violență din jocurile video. Motivul? Trump este convins că problema americanilor cu armele și atacurile în masă se datorează violenței din jocurile video. Multe alte țări au acces la asemenea jocuri, fără a exista consecințe ca cele din State, dar Trump își menține poziția.