13 mart. 2018 | 19:03

Raiffeisen Bank, jefuită: ce spune banca despre furtul din România

ACTUALITATE
Raiffeisen Bank, jefuită: ce spune banca despre furtul din România

Raiffeisen Bank a pierdut circa 860.000 de euro într-o noapte. Asta s-a întâmplat în urmă cu doi ani, dar n-ai zice, după cât de bine a fost ținut secretul până acum.


ACTUALIZARE 13 martie Raiffeisen Bank a răspuns solicitării PLAYTECH pentru mai multe informații. Banca confimă acest incident din septembrie 2016. „organele de urmărire penală au început investigațiile imediat și banca a cooperat cu acestea, oferind toate informațiile pe care le aveam.

Raiffeisen Bank a luat toate măsurile pentru că astfel de incidente să nu se mai repete. Securitatea este o preocupare continuă a băncii noastre pentru a preîntâmpina atacurile informatice și a răspunde permanent complexității lor.

De la acel incident (acum un an și jumătate), ca urmare a măsurilor luate, nu am mai avut niciun incident similar. Este demn de subliniat că niciun client la băncii nu a suferit niciun prejudiciu, iar pentru bancă fost unul nesemnificativ. În legătură cu incidentul din septembrie 2016, din informațiile pe care le avem, o persoană a fost deja trimisă în judecată.”


Între 9 august si 4 septembrie 2016, Raiffeisen Bank a pierdut controlul a 32 de bancomate din România. Banii au fost furați în noaptea dintre 3 și 4 septembrie. Au fost folosite bancomate Raiffeisen Bank in Iași, București, Suceava, Timișoara, Constanța, Ploiești, Orăștie și Crevedia. La vremea aceea, hackerii și hoții au reușit să fure 860.000 de euro din care au fost recuperați circa 80.000 de lei (17.700 de euro).

Deși este unul dintre cele mai mari furturi din bănci românești, nici Raiffeisen, nici autoritățile n-au comunicat nimic pe tema asta. Poate te întrebi cum au reușit să obțină atât de mulț bani. Ei bine, hackerii care controlau sistemul informatic au dat comandă de la distanță ca bancomatele să permită retragerea tututor banilor disponibili.

S-a aflat acum după un un articol publicat de BZI în care sunt prezentate toate detaliile. Informațiile au ajuns la publicație via DIICOT Iași, care are dosarul în lucru.

„Retragerile financiare neautorizate au avut loc simultan la un număr de 32 de ATM-uri bancare, în noaptea de 03/04.09.2016, în intervalul orar preponderent 17:38 – 19:44 și 21:50 – 00:29, iar majoritatea persoanelor care au preluat numerarul eliberat de bancomate erau – așa cum s-a arătat anterior – echipate cu rucsacuri și articole de vestimentație care să le asigure anonimatul (șepci și ochelari de soare)”, se arată într-un document al procurorilor DIICOT citat de BZI.

Furtul de la Raiffeisen Bank a fost coordonat de la distanță

Toate aceste persoane erau, evident, coordonate între ele și sunt bănuite că au fost folosite aplicații de mesagerie, DIICOT menționând Viber. Dacă te întrebi cum au ajuns autoritățile din România să fie implicate, ei bine, la Iași a fost prins unul dintre oamenii responsabili cu ridicatul banilor din bancomat. Avea în geantă 80.000 de lei.

„Cel mai probabil a fost una dintre ultimele extrageri din seara respectivă și banca a ar fi avut posibilitatea să sesizeze organele de Poliție. […] până la miezul nopții, reprezentanții băncii au avut timp să vadă că este ceva în neregulă cu banii lor. Infractorul prins la Iași a ajuns în fața bancomatului aproape de miezul nopții și este posibil ca anchetatorii să fi avut timp să-și dea seama ce se întâmplă și au început să verifice bancomatele acestei bănci”, menționează publicația citată, în lipsă de un răspuns oficial de la autorități sau Raiffeisen Bank.

Cum a fost jefuită Raiffeisen Bank din cauza propriului angajat

Dacă ți se pare că suntem într-un moment bun al tehnologiei și că atacurile informatice stupide nu se mai pot întâmpla, ce-a fost la Raiffeisen Bank s-ar putea să-ți demonstreze contrariul. Hackerii ar fi reușit să preia controlul sistemului informatic printr-un virus ascuns într-un document trimis pe mail. Pe scurt, cineva a primit un mail dubios, de tipul celor care îți intră în spam pe motiv de phishing, a dat click și totul s-a dus de râpă.

Deocamdată, reprezentanți Raiffeisen Bank n-au comentat în niciun fel situația.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele