Times New Roman, nouă „victimă” în lupta sancțiunilor dintre America și Rusia
Times New Roman este nouă “victimă” în lupta tacită dintre americani și ruși. Guvernul SUA interzice companiilor să vândă drepturi de utilizare instituțiilor rusești și nu e chiar atât de stupid cum pare.
Nota bene: nu este vorba de site-ul românesc Times New Roman care te-a obișnuit cu glume și miștouri din viața politică și socială de la noi, ci de celebrul font de scriere pe care-l folosești și tu.
Ca să înțelegi despre ce e vorba, decizia americanilor face parte din seria de sancțiuni economice impuse Rusiei ca pedeapsă pentru că Vladimir Putin se comportă cum se comportă.
Drepturile de autor pentru fontul Times New Roman sunt deținute de compania americană Monotype Imaging, care mai deține și drepturile pentru fonturile Arial, Verdana, Tahoma. Această companie a refuzat să vândă TNR dezvoltatorilor ruși pentru că lucrează în instituții care au legătură cu Ministerul Apărării din Rusia.
Developerii au nevoie de drepturile de autor pentru Times New Roman pentru a-l folosi în cadrul sistemului de operare Astra Linux, utilizat de Kremlin și de o serie de alte instituții rusești: Serviciul Federal de Securitate, Serviciul de Protecție Federală, Serviciul de Informații Externe, Serviciul Vamal Federal și Ministerul Sănătății.
Prin urmare, dezvoltatorii caută acum un substitut pentru TNR pentru a putea fi integrat în sistemul de operare, dar nu e o tragedie și mă îndoiesc că Rusia are mult de pierdut din cauza acestei sancțiuni.
Times New Roman este cel mai cunoscut și mai folosit font, atât de către utilizatorii casnici, cât și de către instituțiile guvernamentale. La noi, este cerut chiar și în universități, pentru redactarea tuturor documentelor, inclusiv lucrările de specialitate.
Monotype Imaging nu face decât să respecte directivele guvernamentale care interzic sau le limitează companiilor americane dreptul de a vinde produse statelor aflate în litigiu cu SUA. Relațiile dintre Washington și Kremlin au rămas tensionate ca urmare a anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.
De atunci, SUA și UE au impus rușilor o serie de sancțiuni economice, de care Kremlinului oricum nu prea îi pasă.