Acesta e telefonul cu cel mai bun ecran, dacă ții cont de părerea altora

de: Alexandru Puiu
03 09. 2018

La scurt timp după lansarea noului smartphone de top Sony Xperia XZ3, cei de la Sony au comandat un studiu independent din partea Strategy Analytics pentru a afla telefonul cu cel mai bun ecran.

Cei de la Strategy Analytics au realizat în urmă cu câteva zile un studiu independent pentru a afla care este telefonul cu cel mai bun ecran de pe piață, la ora actuală. Printre participanți la studiu s-au numărat gadgeturi ca Samsung Galaxy S9, Apple iPhone X, Huawei P20, LG V30, Sony Xperia XZ2 și Sony Xperia XZ3.

Este demnă de menționat absența Galaxy Note 9, dar există o explicație pentru asta. Din câte se pare, testele care au dus la graficul de mai jos au fost realizate în perioada 21 august – 23 august, iar la momentul respectiv, telefonul de top al toamnei de la Samsung nu era încă disponibil.

Cel mai nou terminal înscris în competiție a fost Sony Xperia XZ3, lansat în urmă cu câteva zile la IFA 2018. Terminalul japonezilor utilizează un panou P-OLED cu o rezoluție nativă de 1440 x 2880 pixeli.

Pentru obținerea unei opinii obiective, au fost chestionați 202 consumatori. Elementele de identificare ale producătorului telefoanelor au fost ascunse pentru a nu influența opinia. Luminozitatea a fost fixată la maxim și au fost afișate aceleași imagini și clipuri video simultan pe toate smartphone-urile.

Criteriile pe care au fost chestionați sunt luminozitate și claritate, acuratețe a culorilor, contrast, acuitate și definiție, strălucire.

Rezultatele complete ale studiului, cu grafice defalcate per răspuns, se găsesc pe site-ul Sony. Concluzia finală se poate însă observa mai sus. Într-un procent covârșitor, 70% din participanții la studiu au afirmat că Sony Xperia XZ3 este telefonul cu cel mai bun ecran.

iPhone X a ocupat poziția a doua cu 13%, iar LG V30 s-a aflat pe locul al treilea cu 9%. Xperia XZ2 cu tehnologie Triluminos nu a strâns decât 3% din voturi.

Ce e de reținut din acest studiu e că rezultatul nu-i unul obiectiv, iar marja de eroare e destul de mare. Spre deosebire de teste ca cel de la DisplayMate, în cazul acesta e vorba doar de ce spun oamenii. Dacă te ajută să iei vreo decizie de achiziție, atunci e util. Totuși, ține cont că nu e un rating oferit pe baza unor teste concludente.