Televizorul Samsung pentru bogați are câteva calități impresionante

de: Răzvan Băltărețu
08 01. 2018

Samsung îi spune „The Wall”, adică „Zidul”. E imens, probabil că nu are loc în multe apartamente din România și a fost prezentat oficial la CESo 2018. Iată ce îl face special, chiar dacă n-ai bani de el.

Samsung „The Wall” e un televizor cu o diagonală de 3,7 metri, are un panou cu totul nou și ți-ar sta pe perete fix ca un tablou. Atenția a fost acaparată și de funcționalitatea că e modular. Samsung n-a dat foarte multe detalii despre asta, dar din ce s-a putut vedea pe demo e vorba de unități independente fixate una lângă alta și duc la un ecran de asemenea dimensiuni.

Linia între module nu este vizibilă decât în anumite situații, cum ar fi lumină albă intensă afișată, dar altfel e ca oricare alt ecran. Unul de 146 de inci, din colț în colț, care îți transformă orice perete într-un hub de afișaj.

Samsung are un TV fără preț și cu o tehnologie nouă

Ce-i mai important e că televizorul Samsung nu mai folosește OLED sau QLED, ultima tehnologie promovată de companie, ci microLED. Are aceleași tonuri profunde de negru, dar și culori bune. Însă pixelii individuali din microLED sunt mai mici și Samsung susține că ar trebui să reziste mai mult în timp. Asta pe rezoluție 8K. Ca bonus, consumă mai puțină energie.

Televizorul nu are un preț, dar nu e aștepta la mai puțin de 10.000 de euro. Spre exemplu, modulul de 65 de inci va costa cel puțin 9.000 de euro. Astfel, dacă alegi un așa televizor și vrei fix dimensiunea de 146 de inci, cel mai probabil te va costa aproape de 20.000 de euro. Asta înseamnă peste 90.000 de lei și deja e clar de ce l-am denumit „televizor pentru bogați”.

Odată cu anunțul despre televizor „The Wall”, Samsung a spus că în 2018 pregătește actualizare pentru ecosistemul smart TV. Astfel, Bixby ajunge pe TV și compania a anunțat că parteneriatele cu 20th Century Fox și Panasonic merg mai departe pentru propagarea standardului HDR10+. Și alte companii vor putea folosi acest standard pentru o calitate mai ridicată a producțiilor video.

Samsung susține că inteligența artificială va schimba televizoarele de mâine

Poate că te așteptai, după toate anunțurile din 2017: inteligența artificială ajunge și pe televizoare și Samsung susține că aceasta va face diferența pentru rezoluția 8K. La CES 2018, Samsung a anunțat și noua rezoluție pe care o va folosi pe modele ultra premium. Iar inteligența artificială ar trebui să adapteze conținutul la noua rezoluție, indiferent că e SD, HD sau UltraHD. E ceea ce s-a încercat deja cu trecerea la 4K, adică upscaling, doar că AI ar putea face diferența.

Samsung susține că primele modele QLED bazate pe tehnologie AI sunt echipate cu baze de date cu studii și analize a milioane de imagini pentru a trece de la rezoluție proastă la una 8K. Promisiunea e că acest upscaling se va face fără pierdere de calitate, atât la nivel de culoare, cât și detalii.

Încă o promisiune, destul de îndrăzneață din partea Samsung, e că platforma bazată pe AI e capabilă chiar să îmbunătățească imaginea, pentru că o analizează pe elemente. De exemplu, marginile de text vor fi redate mai bine, detaliile cu contrast puternic vor fi reproduse excelent și vor fi îmbunătățite culorile.

Sigur, sunt promisiuni frumoase pe care le vei putea experimenta, cu puțin noroc, în doi-trei ani. Până atunci, uită-te la acel televizor de 3,7 metri și bucură-te că, într-o zi, peretele în sine va fi un televizor inteligent și cu o rezoluție incredibilă.