„Robotul” care gândește ca un câine îți arată ce poate inteligența artificială

de: Bianca Prangate
17 04. 2018

Inteligența artificială ne surprinde în fiecare zi, iar mai nou am aflat că aceasta are multe de învățat de la prietenii noștri patrupezi, câinii.

Cercetători de la University of Washington și de la Allen Institute for AI au antrenat niște rețele neurale să interpreteze și prezică comportamentul canin. Ei au spus că animalele ar putea fi o sursă foarte bună de antrenament pentru sistemele de inteligență artificială, inclusiv pentru sistemele care pot controla roboți.

Înainte de a antrena inteligența artificială să gândească precum un câine, cercetătorii au colectat date. Cum au făcut acest lucru? Au montat o cameră GoPro pe capul unui câine pe nume Kelp, precum și senzori pe corpul și picioarele acestuia. Camera a filmat 380 de videoclipuri scurte. Kelp a fost astfel precum un actor de la Hollywood căruia îi sunt înregistrate digital mișcările pentru a aduce la viață un personaj CGI.

Odată ce au avut informațiile necesare, cercetătorii au analizat comportamentul lui Kelp cu ajutorul unui proces de învățare profundă. Procesul a presupus conectarea informațiilor vizuale și de mișcare cu diferite activități canine. Astfel, rețeaua neurală a putut prezice ce ar face un cățel în anumite situații. De exemplu, dacă ar fi văzut pe cineva cum aruncă o minge, ar ști că reacția unui câine ar fi să alerge după ea.

Cercetătorii au vrut totuși să vadă dacă inteligența artificială a reușit să învețe altceva despre lumea înconjurătoare, dincolo de ceea ce au învățat-o ei. Au aflat astfel că, precum câinii, care demonstrează inteligență vizuală prin felul în care recunosc oameni, animale și obstacole, și rețeaua neurală poate să recunoască asemenea lucruri. Totuși, capacitatea acesteia este limitată.

„Intuiția noastră cu privire la asta a fost că câinii sunt foarte buni la a găsi pe unde să meargă – unde au voie să meargă și unde nu”, a explicat Kiana Ehsani, autoarea principală a studiului. „Aceasta este o sarcină foarte dificilă pentru un computer pentru că necesită multe cunoștințe anterioare”. În cazul unui robot, ar fi dificil să îl programezi cu reguli cu privire la ce suprafețe sunt prea înclinate sau incomfortabile. Însă urmărind comportamentul cățelului Kelp, inteligența artificială a învățat aceste reguli fără să fie nevoie de programare anterioară.

Cercetarea deschide un nou orizont pentru ceea ce înseamnă inteligența artificială. Pentru a ajunge cu adevărat la o inteligență artificială care să gândească precum un om, mai avem destul. Până atunci, ne mulțumim cu una care să gândească precum un câine.