Sony Aibo e câinele robot care nu lasă păr și nici nu distruge casa

Aibo este mai bătrân decât tine, dar n-ai spune. Primul a venit în ’99, iar la CES 2018 Sony a lansat o versiune nouă, mai inteligentă și ceva mai prietenoasă. 

Sony vrea să construiască mai mult pe zona de inteligență artificială și robotică, totul adunat sub denumirea „AI x Robotics”. Compania va încerca să combine punctele forte existente în domenii precum tehnologia video, audio, senzori și mecatronică, cu AI, robotică, comunicații și alte elemente pentru noi progrese în era digitală.

În ultimii doi ani, Sony a implementat mai multe proiecte în aceste domenii. Aibo, un robot autonom de divertisment, este un astfel de exemplu. Acesta a fost prezentat la CES 2018 și e pe cât de adorabil ai crede că e din poze și videouri.

Primul Aibo a fost un succes. Desigur, a venit într-o vreme în care inteligența artificială era departe de capacitatea din prezent, dar utilizatorii s-au atașat de aceste gadgeturi „de casă”. Noul model se numește ERS-1000 sau, mai uman, Aibo.

Sony pretinde că noul câine robot poate dezvolta și întreține o legătură emoțională cu membrii gospodăriei, oferind dragoste, afecțiune și bucurie. Dacă merge în realitate ca în demo-ul de la CES, câinele își ține destul de bine echilibrul, iar ochii sunt destul de expresivi (folosește două panouri OLED). Partea proastă e că autonomia ajunge la doar două ore, iar încărcarea ține trei ore.

Inteligența artificială îl ajută însă să învețe, să se adapteze utilizatorilor și să se dezvolte odată cu folosirea.

Robotul Aibo e disponibil, deocamdată, doar în Japonia și costă peste 1.700 de dolari. E compus din 4.000 de părți și mult mai flexibil decât vechiul model. Pentru 26 de dolari, câinele primește și un os. Ba chiar îl poate căra în gură și reproduce, cât de cât, comportamentul unui câine.

Oamenii sunt însă încântați că au un gadget fără marile dezavantaje ale unui câine: păr, mizerie, mâncare, întreținere și mobilă distrusă.

Citește și: