De ce Coreea de Nord investește în noul tip de război și cât de periculos e

de: Daniel Ștefan
02 04. 2018

Se vorbește tot mai des despre atacuri cibernetice, dar puțini știu ce presupune un război informatic. Specialiștii spun că majoritatea computerelor din lume e vulnerabilă.

Cei mai alarmați sunt, firește, americanii. Deși este una dintre superputerile planetei, trăiește în permanență cu teama insecurității, mai ales când alte superputeri ale lumii îi amenințăr, sub diverse forme, integritatea. Dacă Rusia s-a mai domolit în utimul timp, Coreea de Nord a devenit extrem de vocală pe scena internațională și are o atitudine foarte ostilă.

Mulți specialiști în relații internaționale sunt de părere că armele convenționale și trupele militare clasice sunt de domeniul trecutului, iar viitoarele conflicte vor fi de ordin cibernetic. Națiunile nu prea înțeleg deocamdată amenințările reale ale atacurilor informatice, dar ele sunt la fel de periculoase ca atacurile aeriene.

De fapt, un atac cibernetic poate presupune și un atac aerian, controlat de la distanță cu dispozitive inteligente capabile să călătorească sute sau mii de kilometri.

Coreea de Nord, inamic surpriză în noul tip de război

În momentul de față, americanii sunt cu ochii pe nord-coreeni, pe care îi suspectează constant și îi cred în stare să pătrundă în sistemul informațional al SUA. Motivul pentru care Coreea de Nord ar urma o astfel de strategie e cât se poate de simplu: odată ce obții informații secrete sau codurile de acces ale sistemelor și industriilor de bază, poți controla o parte sau chiar în totalitate statul respectiv.

Statele dezvoltate sunt și societăți hi-tech, adică funcționarea lor se bazează foarte mult pe sistemul informatic și o apărare temeinică a acestuia e crucială.

Adu-ți aminte de Ucraina. Ea nu a fost doar ciuntită de un teritoriu important, Crimeea, ci a fost și ținta unui atac cibernetic deosebit de grav, în urmă cu câțiva ani. Mă refer aici la dezactivarea unei centrale electrice care a afectat infrastructura electriă în mod semnificativ.

Multe țări, inclusiv Statele Unite ale Americii folosesc sisteme de control similare cu cel care a fost atacat în Ucraina, ceea ce înseamnă că foarte multe state sunt vulnerabile pentru că li se cunosc slăbiciunile de natură informatică. Dacă ataci rețeaua electrică a unei țări, e ca și cum a-i scoate-o din funcțiune pentru că aproape nimic nu se mișcă fără curent electric în prezent.

Același lucru este valabil și pentru internet. De foarte multe ori, ținta heckerilor este chiar internetul pentru că este rețeaua globală la care e conectată majoritatea țărilor. Cea mai mare problemă e că astfel de atacuri nu sunt neapărat lansate de o echipă de sute sau mii de oameni special antrenați pentru astfel de strategii.

Un mic grup de persoane sau chiar un singur om poate concerta un atac cibernetic stând în fața unui computer performant și folosind niște coduri care pot îngenunchea națiuni întregi.

Cine are acces la codurile strict secrete, poate controla chiar și lansarea unor rachete nucleare sau orice alt tip de atac armat controlat de la distanță. În același mod poate fi controlat și traficul aerian.

Rutele aeronavelor nu mai pot fi coordonate din turnul de control de la sol și se pot produce tragedii. Un grad ridicat de risc îl prezintă și răspândirea știrilor false. Aceste informații sunt distribuite rapid la nivel global datorită conectivității a milioane de utilizatori la internet. Distribuie ă știre de impact falsă și vei crea o adevărată isterie.