26 mart. 2018 | 15:39

Internetul viitorului o să vină de la bec, dar viteza de acum e mică

ACTUALITATE
Internetul viitorului o să vină de la bec, dar viteza de acum e mică

A revenit în actualitate conceptul Li-Fi. Philips vrea să exploateze noul tip de internet wireless și are șansa unui act de pionierat.

Philips a reușit să conectez o întreagă încăpere de birouri la internet doar cu lumini. Însă, dacă nu ai mai auzit până acum de Li-Fi, tot ce trebuie să știi deocamdată este că aceasta ar putea fi conexiunea viitorului, capabilă să îți ofere cea mai mare viteză de internet. Dacă Philips sau alte companii vor dezvolta conexiunea Li-Fi, ne-am putea lua adio de la deja clasicul WiFi.

Li-Fi înseamnă Light-Fidelity și, după cum arată numele, se bazează pe lumină pentru a te conecta la internet. Tehnologia a fost prezentată pentru prima dată în 2011, în cadrul unei conferințe TED Talk, la Universitatea din Edinburgh, de către profesorul Herald Haas. De atunci, mai mulți cercetători și-au concentrat atenția pe dezvoltarea acestei tehnologii care sună tentant din două puncte de vedere. Ar putea furniza o viteză de internet mult mai mare decât cea oferită de WiFi și poate fi transmisă prin lumini LED, ceea ce înseamnă o adevărată revoluție în acest domeniu.

Cu alte cuvinte, vei putea beneficia de cel mai rapid internet doar dacă aprinzi lampa de pe birou. Pe lângă lumina pe care ți-o va da, îi va transmite și informația de care ai nevoie.

Cum funcționează, mai exact, Li-Fi

Conexiunea se realizează prin intermediul a două LED-uri: unul care are rolul de a fi detectată de dispozitivele electronice și unul infraroșu. Este exact același sistem folosit de telecomenzile televizoarelor. Internetul este transmis prin intermediul luminilor LED care se aprind și se sting la o viteză atât de mare, încât procesul nu poate fi detectat de ochiul uman.

Laptopurile și dispozitivele mobile care se vor baza pe conexiunea Li-Fi, vor trebui adaptate la această tehnologie, în sensul că ele trebuie să fie dotate cu un sistem special care să detecteze lumina cu date transmisă. Așa cum, în prezent, laptopurile și telefoanele mobile pot detecta undele WiFi.

Spre deosebire de WiFi, undele Li-Fi nu pot trece prin pereți sau alte „obstacole” asemănătoare. Astfel, Li-Fi funcționează mai bine în spațiile închise, ceea ce înseamnă că nu va trebui să-ți mai faci griji în privința furtului de date prin WiFi. Nu vei mai avea nevoie nici măcar de o parolă care să-ți securizeze rețeaua.

Se impune, totuși, o întrebare: ori de câte ori vom folosi conexiunea, vom fi nevoiți să închidem ferestrele pentru a nu se conecta și vecinii? Rămâne de văzut cât de mult se va dezvolta tehnologia Li-Fi.

Cât despre întuneric, viitoarele becuri Li-Fi vor fi dotate cu variatoare la întrerupător. Datorită transmițătorului infraroșu, internetul va fi transmis și pe întuneric, fără ca măcar să poți sesiza acel spectru Li-Fi. Cei de Philips se pot lăuda cu faptul că au dezvoltat această conexiune, dar nu se pot mândri și cu viteza internetului. În biroul unde a fost testată, Li-Fi asigură internet cu o viteză de doar 30 Mbps.