Avionul Apocalipsei: cum arată salvarea în caz de război nuclear

Statele Unite ale Americii au în dotare patru avioane capabile să reziste în cazul unui atac nuclear. Aeronavele au rolul de a-l salva pe președinte și pe toți politicienii importanți care trebuie să ia decizii.

Rusia nu mai este de mult singura amenințare la adresa Americii, după ce Coreea de Nord a dezvoltat un ampluu program nuclear și s-a arătat cât se poate de ostilă față de SUA. Americanii sunt însă pregătiți pentru ce e mai rău. În cazul unui atac nuclear, există patru aeronave create special pentru a-l salva pe președinte și pe toți oficialii de rang înalt.

Denumite și Avioanele Apocalipsei, ele sunt mereu pregătite pentru a-l prelua rapid de la sol pe cel mai puternic lider al planetei.

Unde își ține America avionul care să-i scape liderii de Apocalipsă

Aceste avioane sunt ținute într-o bază militară din Nebraska și au la bord întreaga tehnologie necesară pentru a ține legătura cu solul și alte centre de comandă și restul populației…ce ar mai rămâne din ea, în cazul unei catastrofe nucleare. John Hyten, șeful Comandamentului Strategic, a declarat într-un interviu pentru CNN că în momentul în care este semnalată apropierea iminentă a unei rachete nucleare, președintele are la dispoziție doar câteva minute pentru a se urca la bordul unuia dintre aceste avioane ale Apocalipsei.

Salvarea liderului este extrem de importantă, pentru că el are rolul de a menține moralul ridicat al națiunii și transmite cele mai importante ordine în situații de criză.

Una dintre aeronavele salvatoare, denumită E-6B, seamănă ibzitor de bine cu un Boeing 707, dar are la bord sisteme de control și de comunicare avansate pentru președinte și restul oficialilor. Importanții pasageri sunt protejați de un pluton de soldați, iar avionul are capacitatea de a funcționa ca o adevărată bază militară, dar una care trebuie să se afle în aer, în caz de atac nuclear.

La bord, trebuie să mereu prezent și un meteorolog pentru a studia în permanență starea vremii de pe întreaga planetă.

E-6B poate fi realimentată și în aer și poate rămâne în aer timp de câteva zile. Este capabilă să comunice cu submarinele nucleare americane și să transmită ordine, fără să aterizeze. Totodată, aeronava este dotată și cu un panou de control de unde pot fi lansate rachete balistice intercontinentale, deci poate să comunice direct și cu silozurile nucleare și să răspundă atacului.

Șeful Comandamentului Strtegic spune că Avioanele Apocalipsei nu au doar rolul de a salva liderii Americii. Ele trebuie să transmită subtil un mesaj puternic adversarilor SUA și anume că națiunea americană are capacitatea de a rămâne în picioare (sau în aer, în acest caz), indiferent de amenințare.

Aceste aeronave există încă din timpul Războiului Rece și au fost pregătite pentru un eventual atac din partea Uniunii Sovietice. La acea vreme, Avioanele Apocalipsei se aflau constant în aer pentru orice eventualitate.

Avionul Apocalipsei a fost avariat de o tornadă

În mod ironic, anul trecut, prin vară, două dintre cele patru avioane capabile să reziste în fața unui atac nuclear, au fost avariate în urma unei tornade în Nebraska, punând la îndoială capacitățile lor infailibile.

În ciuda mesajului pe care vor să-l transmită americanii, Occidentul, în frunte cu SUA, simte o oarecare teamă față de superputeri precum Rusia, care are cel mai dezvoltat arsenal nuclear. Ca urmare a scutului antirachetă cu care se mândresc occidentalii și statele aliate, rușii au pus la punct o armă nucleară capabilă să străpungă acest scut și să străbată până la 10.000 de kilometri.

Racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat, cum au botezat-o, are o capacitate de o sută de tone și poate lovi chiar și teritoriul continental al SUA. Și, desigur, nu cred că mai e nevoie să amintim și de pericolul venit dinspre Coreea de Nord. Nu-i de mirare că americanii nu au renunțat nici în prezent la diverse mijloace de apărare în caz de atac nuclear.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: CNN