Rusia a vrut să scoată vinovată Coreea de Nord pentru un atac cibernetic

Rusia a vrut să scoată vinovată Coreea de Nord pentru un atac cibernetic

Jocurile Olimpice de iarnă 2018 a dat naștere unui scandal cibernetic. Asta după ce americanii acuză rușii că au lansat un atac cibernetic asupra Olimpiadei de iarnă și au dat vina pe nord-coreeni.

După ce Rusia a fost subiectul câtorva zvonuri legate de doping, statul este acum propulsat în mijlocul unui scandal cu Statele Unite și Coreea de Nord. Oficialii americani, care și-au păstrat anonimatul, acuză armata rusă de un atac cibernetic asupra Jocurilor Olimpice de iarnă 2018 de la Pyeongchang, Coreea de Sud. Mai mult, se pare că rușii au încercat să iasă basma curată din toate acestea, după ce atacul a fost lăsat să planeze asupra Coreei de Nord, conform Washington Post.

„Spionii militari ruși au spart câteva computere folosite de autorități la Jocurile Olimpice de iarnă 2018 din Coreea de Sud, potrivit informațiilor americane. Au făcut acest lucru în timp ce încerca să pară că intruziunea a fost efectuată de Coreea de Nord”, menționează publicația.

Potrivit postului, oficialii au descris în rapoarte că agenția de informații militare rusești, GRU, avea acces la mai mult de 300 de computere ale olimpiadei la începutul lunii februarie. În plus, GRU este considerată a fi și în spatele încălcării înregistrărilor medicale de la olimpiadă, din 2016. Atunci s-a încercat o formă de „recuperare a investiției”, după ce aproape fiecare membru al echipei din Rusia a fost interzis de la jocuri în urmă cu doi ani.

Atacul rușilor a dus la o întrerupere a Jocurilor, inclusiv pierderea semnalului de internet și perturbări ale sistemelor de difuzare și serviciilor de ticketing. Chiar și așa, anularea acestor servicii s-au dovedit, atunci, niște inconveniente temporare. Rusia a negat orice implicare. Ministrul de externe rus a luat cuvântul și a lăsat să se înțeleagă că aceste acuzații au la bază câteva zvonuri, care nu pot fi dovedite cu probe.

„Știm că mass-media occidentală intenționează să investigheze pseudo-anchete pe tema« amprentelor digitale rusești» în atacurile de hacking asupra resurselor informaționale legate de găzduirea Jocurilor Olimpice de Iarnă din Republica Coreea. Desigur, nici o probă nu va fi prezentată lumii”, a declarat ministrul rus.

Nu este încă foarte clar de ce rușii ar încerca să dea vina pe nord-coreeni. Comitetul internațional Olimpic ar putea decide în curând dacă va mai permite sportivilor ruși să concureze din nou la Jocurile de iarnă din următorii ani.

Citește și:
Sursa: Gizmodo