Clipul acesta îți arată prototipul care a dus la videochat pe telefoane

de: Nicoleta Apostol
24 01. 2018

Probabil că ție nu ți se pare incitant că poți să vorbești la telefon și, în același timp, să te vezi cu persoana de la capătul linie. Însă în 1950, când oamenii au văzut pentru prima dată că pot face videochat, au presupus că acestea vor fi conversațiile viitorului. Și chiar așa a fost.

În videoclip poți vedea fețele uimite ale publicului care a asistat la o demonstrație videochat. Clipul a fost realizat într-un birou al companiei Bell Labs, din San Francisco, și arată o femeie care folosește un telefon de 46.000 de dolari, în banii de astăzi. În 1955, filmulețul a fost parte a unui reportaj și astfel a ajuns în atenția oamenilor.

Tânăra se află în fața unui telefon cu două ecrane mici. Vocea masculină de pe fundal remarcă faptul că „telefonul video” oferă un alt motiv pentru care femeile și-ar putea petrece mai mult timp în fața lor: s-ar aranja. Femeia este văzută pe unul dintre ecrane și, după ajustarea machiajului și formarea numărului, pe celălalt ecran apare brusc un om care ridică receptorul de la capătul liniei.

Cei doi continuă să aibă o conversație scurtă înainte de a închide, sub ochii nelămuriți ai spectatorilor. Înregistrările arată o mulțime de oameni care s-a adunat pentru a fi părtași la prima demonstrație a conversațiilor viitorului. Naratorul estimează că, la acea vreme, telefonul ar costa 5.000 de dolari.

[readmore]

Prima demonstrație publică a unui videofon a avut loc în 1927 și a fost între Herbert Hoover, secretarul de comerț american, și oficialii companiei americane de telefonie din Washington. În 1956 Bell Labs a creat un videofon timpuriu, care putea fi folosit pe circuitele telefonice existente. În 1963, inginerii au dezvoltat un prim videofon experimental complet, cunoscut sub numele de Picturephone.

Până în 1971, o a doua generație de Picturephone se afla în serviciul public.