09 aug. 2017 | 18:04

Proiectul de lege care ar ajuta practicarea videochatului în România

ACTUALITATE
Proiectul de lege care ar ajuta practicarea videochatului în România

În ciuda creșterii popularității videochatului în România, încă funcționează într-o zonă economică gri. Totuși, o inițiativă a Ministerului Muncii ar putea ajuta și domeniul acesta.

În ședința de guvern de astăzi s-a discutat și despre legalizarea „telemuncii“, care permite angajatului să îşi desfăşoare activitatea de acasă, prin intermediul internetului şi al telefonului, iar angajatorul să economisească bani. Proiectul de lege este iniţiat de Ministerul Muncii şi a fost supus dezbaterii publice. Activitatea de teleworking ar fi desfăşurată cel puţin o zi pe lună şi cu condiţia ca salariatul să-şi fi exprimat acordul cu această formă de organizare.

De asemenea, se face cu respectarea condiţiilor cumulative ca activitatea să fie desfăşurată în afara oricărui loc de muncă organizat de angajator prin mijloace aferente tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, cum ar fi internetul, telefonul inteligent, altele.

În cadrul noului proiect de lege, la articolul 2, litera a), termenul de telemuncă este definit ca „formă de organizare a muncii în care o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator, se realizează de către un salariat, de la distanţă de această locaţie, în mod regulat şi voluntar, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor“. E menționat și că totul se face în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau al unui act adiţional la acesta.

Poți să vezi această inițiativă drept una foarte bună pentru freelanceri care muncesc pentru companii, dar este utilă și pentru videochat. Adică pentru acele persoane care practică videochat de-acasă, dar ar vrea să aibă și un parcurs profesional și o companie e dispusă să le încheie contract. Astfel, taxele pe salariu ar fi plătite, acumulează experiență în câmpul muncii, deși mai rămâne de reglementat activitatea în sine. Până atunci, pe telemuncă, e într-o zonă gri, care, de exemplu, îi poate aduce bani unei persoane care practică sub caracterizarea activității drept „crearea de conținut video“.

Va mai dura ceva până când activitatea de videochat va fi pe deplin legală, impozitată și practicată ca atare, dar poate fi acesta un început. Rămâne de văzut cum se va desfășura munca în acest domeniu odată ce modificarea va fi promulgată și, mai ales, dacă vor fi antreprenori care vor vrea să testeze.

În ceea ce privește partea bună a inițiativei, pentru cei care preferă munca de acasă sau din oraș, dar nu de la un sediu, e definit și termenul de „telesalariatului“: „orice salariat care desfăşoară activitatea în condiţiile prevăzute la lit. a) articolul 2“. Și refuzul salariatului de a consimţi la prestarea activităţii în regim de telemuncă nu poate constitui motiv de sancţionare disciplinară a acestuia.