Unde ar putea fi a noua planetă din sistemul nostru solar

de: Daniel Ștefan
21 05. 2018
Wikipedia

Cea de-a noua planetă din sistemul solar ar putea într-adevăr să existe dacă o teorie a astronomilor se dovedește a fi reală. Totul ține de existența unui corp ceresc care orbitează în mod bizar în spațiu.

Chiar dacă Pluto nu mai este considerată planetă, cercetătorii continuă, totuși, să caute alta în loc. Interesant este că aceștia încep să aibă dovezi că Planeta a Noua chiar există, dar n-au știut până acum unde.

Sistemul solar în care suntem și noi a devenit, dintr-o dată, mai misterios decât până acum. Astronomii ar fi observat un asteroid pe care l-au numit 2015 BP519 și care ar putea dovedi existența planetei misterioase. Indiciul a venit în momentul în care au văzut că unghiul orbitei acestui asteroid este neobișnuit, dar nu poate fi perturbat decât de o planetă care orbitează în jurul Soarelui, alături de celelalte opt „lumi” din sistemul nostru.

„Credem în stabilitatea orbitală pe termen lung și comportamentul evoluționar în contextul ipotezelor despre Planeta a Noua și am observat că 2015 BP519 adaugă o evidență de circumstanță existenței presupusului nou membru al Sistemului Solar”, se arată într-un document emis de cercetători.

Chiar și oamenii de știință care nu cred în existența celei de-a noua planete, admit că noua descoperire schimbă puțin paradigma teoriei.

Totuși, nu e pentru prima dată când Planeta a Noua este „vinovată” de anumite fenomene fizice greu de explicat de astronomi. Prima dată când s-a pus problema existenței unei noi planete a fost în 2014. Ipoteza a fost emisă de astronomii Scott Sheppard și Chadwick Trujillo. Ei au observat unele neregularități în traiectoria anumitor corpuri cerești de pe orbita planetei Neptun.

Apoi, în ianuarie 2016, astronomii Konstantin Batygin și Mike Brown au găsit evidențe cu privire la perturbarea orbitei acestor obiecte trans-neptuniene (TNO).

Se crede că această planetă misterioasă ar fi de zece ori mai mare decât Pământul și este localizată la 600 de unități astronomice (AU) distanță de Soare. O unitate astronomică este echivalentă cu distanța medie de la Pământ la Soare, adică de 150 de milioane de kilometri.