Super-Pământul din sistemul solar: NASA confirmă căutările Planetei X

Super-Pământul din sistemul solar: NASA confirmă căutările Planetei X

Planeta X, denumită Nibiru sau, pur și simplu, Planeta 9, ar orbita aproape de limita sistemului solar și câțiva cercetători au o teorie nouă despre existența ei.

Planeta X este acolo, iar astronomii sunt hotărâți să o găsească, potrivit NASA. Planeta ipotetică este considerată a fi de 10 ori mai mare decât Pământul și ar fi situată înspre exteriorul sistemului solar. În timp ce lumea misterioasă încă nu a fost găsită, astronomii au descoperit o serie de trăsături ciudate manifestate în sistemul solar, care ar explica cel mai bine existența unui astfel de planete.

Konstantin Batygin, astrofizician la Institutul de Tehnologie din California, și Mike Brown, astronom la Caltech, au publicat în 2016 un studiu care a examinat orbitele eliptice a șase obiecte cunoscute din Centura Kuiper, o regiune îndepărtată între Neptun și restul spațiului interstelar.

Descoperirile lor au arătat că toate aceste obiecte din Centura Kuiper au orbite eliptice care se îndreaptă în aceeași direcție și sunt înclinate cu aproximativ 30 de grade în jos, față de planul în care celelalte opt planete se află. Cu simulări computerizate ale sistemului solar, în care au introdus o planetă nouă, Batygin și Brown au arătat că ar trebui să existe și mai multe obiecte înclinate cu 90 de grade față de planul solar, potrivit Space.com.

Cu ajutorul lui Elizabeth Bailey, astrofizician la Caltech, echipa a arătat că influența Planetei X ar fi înclinat planetele sistemului nostru solar, ceea ce ar explica de ce zona în care cele opt planete importante care orbitează Soarele sunt înclinate șase grade față de ecuatorul stelei.

În cele din urmă, cercetătorii au o teorie a modului în care prezența planetei ar putea afecta obiectele din Centura Kuiper. Aceste corpuri au fost scoase din planul sistemului solar de Planeta X și apoi împrăștiate spre interior de Neptun. Urmează o verificare mai atentă cu telescopul Subaru la Observatorul Mauna Kea din Hawaii pentru a găsi Planeta X și apoi să deducă de unde când și cum a apărut. Cel mai obișnuit tip de planete descoperite în jurul altor stele din galaxia noastră a fost ceea ce astronomii numesc super-Pământ: lumi stâncoase care sunt mai mari decât Pământul, dar mai mici decât Neptun. Până acum, nicio astfel de planetă nu a fost descoperită în sistemul nostru solar.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: